Ultimele Știri

E la minimul ultimilor 12 ani. Prețul care se află în cădere liberă

După ce miercuri a ajuns la minimul ultimilor 11 ani, astăzi prețul petrolului UK Brent, de referință în Europa, s-a prăbușit la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani. La fel și al US crude, potrivit CNN. De asemenea, acțiunile europene au coborât cel mai mult din august 2015, în contextul turbulențelor de pe piețele financiare din China.

declin pret

Acesta a scăzut dimineață cu mai mult de 5,3% la puțin peste $32, iar US crude cu 5,5%, tot la 32 dolari barilul. Sunt cele mai mici cotații din 2004 încoace, când prețul petrolului își revenea după tragicul 11 Septembrie.

Turbulențele din China, unde bursele au fost închise pentru a doua oară săptămâna aceasta, au dus și azi la aceste scăderi.

OPEC: Barilul de petrol a coborât sub 30 de dolari

Barilul de petrol de referință în Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol a fost cotat miercuri la 29,71 dolari, coborând sub pragul de 30 de dolari pentru prima dată după 5 aprilie 2004, a anunțat organizația, citată de EFE.

Prin aceasta depreciere, cotatia „aurului negru” din OPEC isi mentine brusca tendinta de scadere, influențată de tensiunea politica dintre cei doi parteneri ai organizației, Iran și Arabia Saudită, care a dat naștere la temeri legate de o creștere a prețurilor.

Această valoare, de 29,71 dolari, cu 4,8% mai mică față de cotația de marți, situează prețul barilului OPEC la cel mai redus nivel de la mijlocul lunii februarie 2004 și reflectă tendință generalizată de scădere inițiată în urmă cu 18 luni.

Oferta excesivă de petrol de pe piață și incertitudinile privind evoluția economiei mondiale, sporite de recentele scăderi de la bursele chineze, continuă să fie principalii factori care afectează prețul petrolului.

În acest context de exces de ofertă, o serie de analiști consultați de EFE sunt de părere ca actuală criză dintre Arabia Saudită și Iran ar trebui să degenereze într-un conflict mult mai grav, pentru a avea un impact semnificativ asupra prețurilor petrolului.

Analiștii de la Nomura estimau joi dimineața ca petrolul Brent va ajunge la 30 de dolari/barilul în următoarele 10 zile, în timp ce UBS Group AG crede că surplusul de pe piață va duce la un preț sub 30.

La bursa ICE Futures, cotația barilului de petrol Brent cu livrare în februarie a scăzut miercuri cu 2,19 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 34,23 dolari.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotația barilului de petrol light sweet crude cu livrare în februarie a scăzut cu 2,0 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 33,97 dolari.

Prețul barilului de petrol, care a scăzut cu peste 30% numai în 2015, a înregistrat un declin accelerat în decembrie după ce la ultima reuniune, OPEC, organizație responsabilă pentru o treime din petrolul mondial, a decis să mențină actualul nivel de producție în pofida prețurilor scăzute. Producția de petrol a statelor membre OPEC se situează undeva în jurul valorii de 32 de milioane de barili pe zi.

În ultimul său raport World Energy Outlook, publicat în noiembrie, Agenția Internațională pentru Energie estimează că cererea mondială de petrol va crește anual cu 900.000 de barili pe zi până în 2020, urmând ca treptat să ajungă la 103,5 milioane barili pe zi în 2020 comparativ cu 94,5 milioane barili pe zi în 2015.

„Estimările noastre arată ca vom asista la o creștere graduală a prețurilor până la 80 de dolari per baril în jurul anului 2020”, a declarat directorul IEA, Fatih Birol.

„Ne așteptăm ca investițiile în petrol să scadă în acest an cu peste 20%. Și, mai important, acest declin va continua și anul viitor. În ultimii 25 de ani nu am avut niciodată doi ani consecutivi de scădere a investitiilor și acest lucru ar putea avea implicații asupra pieței petroliere în anii următorii”‘, a adăugat Birol.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*