Ultimele Știri

După caniculă, furtuni și grindină. Care vor fi zonele afectate în următoarele zile

furtuna

Canicula persistă joi în Oltenia, în Muntenia, în centrul și în sudul Moldovei și în vestul Dobrogei. Pe aici indicele de confort termic va depăși pragul critic, de 80 de unități, așa că atmosferra va fi sufocantă.

ANM a publicat o informare meteorologică de instabilitate atmosferică valabilă de joi după masă până vineri seara, ora 23.00.

Caniculă și stres termic extrem în mai multe regiuni, joi.

În celelalte regiuni temperaturile scad ușor față de ieri. În zonele montane și submontane, în centrul și nord-estul țării vor fi înnorari și îndeosebi către seară vor veni averse, cu fulgere și chiar vijelii. E posibil să caăa grindină și se pot strânge cantitîți ceva mai mari de apă. În rest ploile apar pe suprafețe restrânse în a doua parte a zilei. Maximele pornesc de la 22…23 de grade în Maramureș si ajung la 38…39, poate 40 de grade în Lunca Dunării.În Dobrogea și in Bărăgan va fi extrem de cald, mai puțin la malul mării unde maximele se vor opri la 31…32 de grade. În rest vom avea caniculă: temperaturile vor urca până la 39 de grade și aerul va deveni aproape irespirabil.

Caldura va fi greu de suportat și mai sus, în Moldova sudică și în nordul Munteniei. La amiază se vor înregistra în jur de 37 de grade- valori măsurate la umbră, și indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic, de 80 de unități. Jumătatea nordică a Moldovei scapă de caniculă și maximele se opresc astăzi la 33 de grade. Pe înserat se-adună norii și vor aduce averse, cu fulgere și intensificări ale vântului. Nu este exclus să cadă grindină și se pot acumula cantități ceva mai mari de apă.

În nordul Transilvaniei și în Maramureș temperaturile scad față de ieri. Norii vor fi mai numeroși și vor aduce câteva ploi, din loc în loc.Se răcorește și în ținuturile vestice, unde maximele nu vor mai depăși 31 de grade. Vremea va fi în general frumoasă, dar pe înserat pot veni câteva averse, îndeosebi în zonele mai înalte.

Centrul României va avea vreme călduroasă, dar instabilitatea se va accentua în a doua parte a zilei. Vor cadea averse, vor fi descărcări electrice și vânt ce poate lua aspect de vijelie. Izolat cantitățile de apă pot fi mai însemnate. În sud-vestul țării canicula revine la orele amiezii. Maximele urcă spre 36…37 de grade și din nou senzația de disconfort termic va fi foarte ridcată. În a doua parte a zilei cresc șansele de ploaie în zonele înalte.

Cel mai cald va fi în sudul României. În Lunca Dunării se pot atinge 40 de grade, la umbră și atmosfera va fi sufocantă. Spre seară, mai ales în regiunile deluroase, apar condiții pentru ploi zgomotoase, cu vânt intens.

La munte, instabilitatea crește după prânz. Se anunță averse locale, vânt cu aspect de vijelie, posibil grindină și se vor strânge cantități mai însemnate de apă. Temperaturile scad ușor față de ziua trecută. În schimb, la malul mării nu sunt semne de ploaie. Ziua va fi însorită și caldă. În aer se vor înregistra până la 31…32 de grade, apa mării va avea în jur de 25 de grade, iar vântul se va opri la moderat.

Prognoza meteo pentru următoarele 3 zile

În București și joi vom avea de suportat căldura năucitoare. Se vor atinge 38 de grade, la umbră, și stresul termic va fi extrem. Vineri scăpăm în sfârșit de caniculă și vom avea doar vreme călduroasă. Maxima va ajunge la 33…34 de grade, iar către seară și după lăsarea nopții se vor înregistra câteva averse, însoțite de descărcări electrice. Sâmbătă temperatura scade simțitor: se vor înregistra cel mult 27 de grade și vor fi unele înnorari pe parcursul zilei. Duminică vremea începe din nou să se încălzescă, însă nu vorbim despre temperaturi foarte ridicate. Maxima va ajunge la 32 de grade- valoare normală pentru această perioadă, iar atmosfera va fi însorită toată ziua.

La munte, vineri se mai răcorește puțin și va ploua pe zone vaste în Carpații Orientali și Meridionali și local în celelalte masive. Ploile vor veni cu toată suita de fenomene specifice instabilității. Ziua de sâmbătă ne aduce vreme mai bună și un regim termic normal pentru această perioadă. În Meridionali și în Munții Banatului mai pot ajunge cateva averse. Duminică temperaturile încep să crească ușor; vremea va fi în general frumoasă, doar în Carpații Occidentali vor fi câteeva condiții de ploaie.

Pe litoral, vineri nu apar schimbări in regimul termic, dar către seară vor fi înnorari și trecător vor cădea averse, însoțite de fulgere. Sâmbătă vremea se răcorește și vom avea maxime între 26 si 28 de grade. Norii se risipesc, iar vântul va avea intensificări pe parcursul zilei. Duminică vom avea vreme frumoasă, cu cer senin și briza activă. Pe plajă se vor înregistra până la 28 de grade, iar apa mării va avea 23…24 de grade.

Ziua de vineri ne aduce caniculă și disconfort termic ridicat prin Oltenia, Banat și Muntenia și temperaturi mai suportabile în restul țării. Vor mai veni câteva averse la munte și izolat în sud, în sud-est și în centru. De miercuri căldura se amplifică și canicula cuprinde din nou aproape toate zonele de câmpie și podiș. Ploile vor fi extrem de rare; maximele vor ajunge la 37…38 de grade și stresul termic va fi accentuat.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*