Ultimele Știri

După anexarea Crimeei, Putin vrea un nou stat în sud-estul Ucrainei

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat duminică, în cadrul unui interviu pentru postul de televiziune „Pervîi Kanal”, că în vederea soluționării conflictului din estul Ucrainei trebuiesc începute discuții privind crearea unui nou stat suveran în această zonă.

„Trebuie să începem imediat discuţii substanţiale privind organizarea politică a societăţii şi crearea unui stat pentru sud-estul Ucrainei, pentru a proteja interesele legitime ale persoanelor care trăiesc acolo”, a declarat Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin mai spus că în sud-estul Ucrainei este necesar să fie încheiate cât mai rapid confruntările și să se treacă la restabilirea infrastructurii distruse. Pe de altă parte, el a dat de înțeles că susține ofensiva separatiștilor proruși, despre care a spus că sunt supuși unor atacuri continue.

„Dacă cineva se așteaptă ca în timp ce asupra lor se trag focuri de armă, insurgenții să nu reacționeze, atunci acei oameni își fac iluzii”, a subliniat Vladimir Putin.

„Ar fi trebuit să știe că Rusia nu poate sta deoparte când se trage asupra oamenilor de foarte aproape”, a spus Putin, precizând că nu vorbește de „statul rus, ci de poporul rus”.

Putin a spus totodată că statele occidentale sunt responsabile pentru criza ucraineană deoarece au susținut mișcarea de protest care a condus în februarie la „lovitura de stat” împotriva președintelui prorus Viktor Ianukovici, fără a se gândi la conflictul ce ar fi urmat. Întrebat dacă este posibil să anticipeze un sfârșit al crizei din Ucraina, Putin a declarat: „Nu. Depinde în mare parte de voința politică a actualelor autorități ucrainene”.

Este pentru prima dată când președintele rus aduce în discuție crearea unui stat suveran în zona de sud-est a Ucrainei.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*