Ultimele Știri

Duminică îl sărbătorim pe Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului

Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor organizează manifestări cu prilejul pelerinajului anual de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. În perioada 24-28 octombrie credincioșii se pot ruga la Sfintele Moaște care se păstrează în Catedrala Patriarhală.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de Mir, a fost un martir creștin, sfânt militar, care a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Galeriu. Pe 26 octombrie, anul 304, Dimitrie a fost închis și apoi răpus cu sulițe în temniță. Cu ocazia zilei de 26 octombrie, este praznic cu dezlegare la vin și untdelemn.

Numit odinioară Sâmedru, sărbătoarea Sfântului Dumitru marchează al doilea sezon pastoral al anului, iernatul. Există o serie de tradiții și obiceiuri pe care cei de la sate le păstrează.  În ajunul sărbătorii se aprind focuri peste care copii sar pentru a le aduce sănătate tot anul. Oamenii aruncă cu tăciune în grădină pentru a aduce rod anul viitor.

Sfântul Dimitrie e considerat patronul ciobanilor. În acestă zi, ciobanii prezic cum va fi iarna: dacă de de Sf. Dimitrie va fi frig, atunci iarna va fi bună, iar dacă va fi vreme bună atunci toamna va fi lungă și frumoasă.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*