Ultimele Știri

Dronele microscopice care ar putea livra medicamentele direct la organul bolnav. Când vor ajunge în spitale

nano-drone

Nano-dronele, subţiri cât firul de păr, care vor fi introduse în organism în scop terapeutic, ar putea reprezenta viitorul medicinei. Câţiva cercetători de la Universitatea din Pittsburgh au primit o bursă de 750 de mii de dolari pentru a dezvolta proiectul.

Dispozitivele vor putea circula prin vasele de sânge, pentru a strânge informaţii şi imagini, şi vor duce medicamentele „ţintit”, acolo unde este nevoie. După ce îşi îndeplineşte misiunea, mica drona se va dizolvă în organism. Tehnologia ar putea fi disponibilă peste patru ani, spun specialiștii.

Cercetătorii au reuşit să livreze medicamente direct în ţesutul dorit folosind „nano-drone” pe care le-au introdus în organismul unor şoareci de laborator.

Dispozitivele microscopice au livrat o încărcătură de nanoparticule direct în ţesutul care căptuşeşte interiorul stomacului unui şoarece, iar studiul care prezintă această premieră ştiinţifică, realizat de cercetătorii de la Universitatea California, a fost publicat în revista ACS Nano.

Utilizările de ordin medical ale „micro-maşinilor” includ livrarea de medicamente în zone bine stabilite din organism, dar, până în prezent, au fost testate doar în laborator, pe celule crescute în afara organismului.

Dispozitivele microscopice, realizate din tuburi de polimeri acoperite cu zinc, au o lungime de doar 20 de micrometri sau 0,02 milimetri, adică aproximativ grosimea unui fir de păr uman.

La contactul cu acidul din stomac, zincul reacţionează şi produce bule de hidrogen, care propulsează dispozitivele în ţesutul care căptuşeşte stomacul şi se ataşează de acesta. Micro-aparatele se dizolvă apoi şi livrează încărcăturile în ţesutul stomacal.

Cercetătorii au declarat că metoda poate oferi un mod mai eficient de livrare a medicamentelor în stomac, pentru a trata ulcerul peptic şi alte boli.

Ideea chirurgiei la scară moleculară a fost expusă pentru prima dată de celebrul fizician Richard Feynman, într-o prelegere din 1959.

În discursul susţinut la un eveniment organizat de American Physical Society, Feynman a explicat: „Deşi este o idee foarte exotică, ar fi foarte interesant, în domeniul chirurgiei, dacă pacientul ar putea înghiţi chirurgul. Introducem chirurgul mecanic în interiorul vasului de sânge şi acesta ajunge la inimă şi cercetează teritoriul. Descoperă care valvă este cea cu probleme şi apoi ia un mic cuţit şi o taie”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*