Dragnea: Decizia Guvernului de a modifica prin OUG Codul Penal este una proastă

dragnea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că decizia Guvernului de a modifica prin Ordonanţă de Urgenţă Codul Penal este o decizie proastă, un lucru năstruşnic şi că a fost surprins de adoptarea acestei ordonanţe de urgenţă.

„Decizia Guvernului de a modifica prin Ordonanţă de Urgenţă Codul Penal este o decizie proastă. S-a spus de-a lungul timpului, pe bună dreptate, că nu sunt benefice, corecte iniţiativele de a schimba Codurile Penale fără o dezbatere largă. Am fost foarte surprins de adoptarea acestei Ordonanţe de Urgenţă. Nu am înţeles nici urgenţa, nici cum şi-au permis ca legi de o asemenea importanţă să fie modificate fără niciun fel de dezbatere. Aştept şi eu nişte explicaţii”, a declarat Liviu Dragnea.

El a mai spus că ordonanţa va ajunge în Parlament şi „sigur că acolo va fi dezbătută”.

„De ce au adoptat metoda asta, de ce nu au introdus un proiect de lege dacă tot le dădea inima ghes să vină repede cu aceste modificări pentru că acolo se fac dezbaterile serioase, cu toată lumea implicată, cu societatea civilă, cu experţi naţionali, străini, în aşa fel încât toţi cetăţenii din România să înţeleagă care este motivul pentru schimbare, cum se schimbă viaţa în bine, de ce sunt mai bune. Este un lucru năstruşnic pe care l-a făcut Guvernul şi cred că a greşit”, a adăugat liderul PSD.

Liviu Dragnea nu este de acord cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a spus că, în opinia sa, ordonanţa trebuie respinsă fără dezbateri.

„Eu sunt de acord ca această Ordonanţă să fie dezbătută şi eventual să fie completată şi modificată. Deciziile Curţii Constituţionale trebuie puse în acord cu legislaţia. Hai să începem să o dezbatem şi hai să vedem, dacă tot s-a început demersul acesta, liber la dezbateri şi completări”, a mai susţinut preşedintele PSD.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului penal şi a celui de Procedură Penală, invocând nevoia de a transpune în legislaţie 15 decizii ale CCR, dar şi directive europene, printre care cea referitor la încetarea urmării penale şi înăsprirea unor pedepse. Ordonanţa adoptată de Guvern prevede, în total, peste 150 de modificări.

Printre acestea, procurorul poate solicita de la bănci datele financiare ale unei persoane, fără aprobarea iniţială a unui judecător, se arată în ordonanţa de modificare a Codului de Procedură Penală adoptată de Guvern, măsura despre care unii avocaţi, dar şi un ONG, susţin că este neconstituţională.

De asemenea, printre modificările aduse se află şi dreptul procurorului de a revoca o hotărâre judecătorească, în cazul controlului judiciar şi al controlului judiciar pe cauţiune.

O altă măsură contestată de unii avocaţi şi de cei de la APADOR-CH este şi abrogarea aliniatului 1 din art. 228 din Codul de procedură penală, care prevedea că după luarea măsurii arestării preventive, inculpatului i se aduc la cunoştinţă, de îndată, în limba pe care o înţelege, motivele pentru care s-a dispus această măsură.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *