Dragnea amenință cu alegeri anticipate dacă Iohannis nu numeşte un premier PSD-ALDE: ”Îmi doresc ca preşedintele să respecte votul popular pentru a fi linişte şi stabilitate în ţară”

  • Nicoleta Ungureanu
  • 15 august 2016
  • Politică

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, amenință cu alegeri anticipate în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis nu va desemna premierul PSD-ALDE după alegerile parlamentare, conform Mediafax.

Dragnea declară că nu are încredere deplină că președintele va numi un premier PSD-ALDE, susținând că acesta va încerca să ”forțeze o majoritate prin alte mijloace”.

”Încredere 100% nu am (că va desemna premierul PSD-ALDE, n.r.), sunt foarte sincer. Foarte mulţi spun că nu va respecta nici cutuma, nici spiritul Constituţiei, nici votul popular şi va încerca să forţeze o majoritate prin tot felul de mijloace. (…) Îmi doresc ca preşedintele României, acum domnul Iohannis, să respecte votul popular pentru a fi linişte şi stabilitate în ţară, pentru a nu ajunge la alegeri anticipate”, a afirmat Dragnea la un post de televiziune.

Liderul PSD a menționat că este conștient că președintele își dorește un guvern format din PSD, însă speră că acesta nu va depăși ”o limită la alegeri”.

”Eu cred că influenţa preşedintelui Iohannis în PNL este uriaşă (…) până la o limită este o situaţie firească. Am auzit şi eu poteci făcute ziua, noaptea spre Cotroceni. Nu ştiu dacă este adevărat sau nu. Ştiu că cert nu are o astfel de relaţie cu PSD. Ştiu că şi-ar dori un guvern al lui, adică un guvern format de PNL. Este firesc. Sper să nu depăşească o limită la alegeri”, a adăugat el.

Singura situaţie prevăzută de Constituţie pentru organizarea alegerilor anticipate este dizolvarea Parlamentului. Acest lucru se poate realiza potrivit articolului 89 din Constituţie.

”După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată”, se arată în legea fundamentală.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *