Ultimele Știri

Două ţări resping ideea sistemului de cote obligatorii de refugiați

Cehia şi Slovacia resping ideea sistemului de cote obligatorii de refugiați: 'Imigranții care ajung în Europa nu vor să stea în Slovacia. Nu au o bază pentru religia lor aici, pentru rudele lor. Ar fugi oricum de aici. Prin urmare, consider că este irațional să impui cote', a declarat Fico.

imigranti

Două ţări şi-au exprimat luni opoziţia faţă de sistemul de cote pentru redistribuirea refugiaţilor pe care îl pregăteşte comisia Europeană, conform Reuters.

Premierul ceh Bohuslav Sobotka și omologul său slovac Robert Fico au declarat, după o întâlnire cu cancelarul austriac Werner Faymann, că orice ajutor și cooperare trebuie să se facă pe baze voluntare.

Chestiunea cotelor a umbrit alte acţiuni plănuite pentru gestionarea valului migraţionist şi a pus statele din centrul Europei în poziţii diferite faţă de ţările bogate din vestul UE, în privinţa asumării responsabilităţii.

Executivul UE a stabilit o nouă schemă de cote naţionale, conform căreia 160.000 de solicitanţi de azil ar trebui relocaţi din Italia, Grecia şi Ungaria. Planul prevede redistribuirea a 4.306 de imigranţi în Cehia şi 2.287 în Slovacia.

Însă cifrele sunt cu mult mai mari decât cele vehiculate până acum: Cehia se oferise să primească 1.500 de refugiați, iar Slovacia 200, preferabil creștini. Ofertele se refereau la solicitanți de azil aflați în alte țări din UE, dar și la refugiați din tabere din Turcia.

Fico a refuzat refuzat să comenteze planul Comisiei Europene, dar a spus că impunerea de cote este inacceptabilă. De asemenea, Cehia şi Slovacia au mai spus că UE trebuie să convină asupra altor măsuri pentru oprirea valului de imigranţi, cum ar fi întărirea graniţelor externe, crearea aşa-numitelor centre de recepţie ‘hot-spot’, dar şi stabilirea unei liste de ţări ‘sigure’ ai căror cetăţeni să fie trimişi înapoi.

‘Vrem să ajutăm financiar, oferind experți, și bineînțeles că vom lua în grijă o parte dintre refugiați care vor primi azil, dar numai pe bază voluntară’, a spus la rândul său Sobotka.

Cancelarul austriac Werner Faymann a declarat că sistemul de cote este necesar pentru a exista o formulă pentru a-i putea primi pe refugiați, și nu pe imigranții economici.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*