Ultimele Știri

Două state europene vor să se unească în 2018

cehoslovacia

Mișcarea ”Cehoslovacia 2018” strânge semnături pentru organizarea unui referendum cu privire la reunificarea Cehiei şi Slovaciei. Membrii mişcării consideră că cehii și slovacii formau împreună un popor mult mai puternic.

Ei mai spun că dezmembrarea fostului stat socialist a avut loc din motive pur politice și a fost o greșeală. Sondajele arată că majoritatea populaţiei din cele două ţări şi-ar dori să trăiască din nou în Cehoslovacia. 

Au demarat o campanie de colectare a semnăturilor, 150.000 în Slovacia şi 50.000 în Republica Cehă, pentru o petiţie comună prin care doresc să-i forţeze pe oficialii din Praga şi Bratislava că în 2018 în ambele ţări să fie ţinut un referendum cu caracter obligatoriu cu privire la reunificarea Cehoslovaciei.

Mişcarea numită „Cehoslovacia 2018„, consideră că slovacii şi cehii formau împreună un popor mult mai puternic, din mai multe puncte de vedere, şi în 1992, atunci când s-a făcut dezmembrarea Cehoslovacie. Acum sunt atât cehi cât şi slovaci care spun că ar fi fost normal să fie mai întâi consultaţi prin referendum dacă vor sau nu că cele două popoare să se despartă în două ţări separate.

„Potrivit sondajelor, o mare parte din populaţie consideră că divizarea Cehoslovaciei a fost o greşeală şi nu ar fi fost de acord cu această decizie. De exemplu, într-un sondaj ceh de televiziune, 70 la sută din cei intervievaţi indică faptul că divizarea ţării a fost un pas greşit şi ei sunt deranjaţi că vocea lor nu a putut fi auzită. Conform listei (Slovacia) a IMM-urilor, 40 la sută dintre slovaci ar dori să trăiască din nou în Cehoslovacia”, se arată într-un comunicat de pe site-ul „Mişcării Cehoslovacia 2018”.

Anul 2018 poate fi anul în care cehii şi slovacii ar putea reface Cehoslovacia.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*