Ultimele Știri

Două milioane și jumătate de euro, furați din Europa, au ajuns în România. Cum funcționează metoda „cărăușul de bani”

hacker

Aproape două milioane și jumătate de euro, bani furați din conturile unor persoane din Europa, Australia și SUA, au fost transferate în conturi din România, deschise de o rețea de „cărăuși de bani”.

Procurorii DIICOT au identificat peste 130 de cetățeni moldoveni, bulgari și români, suspectați că au făcut tranzacțiile frauduloase. Anchetatorii au descoperit că banii ajungeau în final în Ucraina, Rusia sau Republica Moldova.

Cel mai nou tip de infractor din domeniul fraudelor informatice este „cărăușul de bani”. Acesta e tocmit de o firmă care îi cere să își deschidă un cont. În realitate, este vorba despre o grupare de crimă organizată care așa deturnează fonduri și le face pierdută urma.

Procuror DIICOT: „Cărăușul deschide un cont și el știe că trebuie să transfere niște bani și primește 10% comision. Alții habar nu au. Sunt angajați cu un contract fictiv pe internet. Ei cred că lucrează pentru agenții de consultanță, turism…”

Procurorii spun că, în cele mai multe cazuri, cărăușii de bani ar fi folosiți de hackeri. Aceștia sparg conturi, află parole și transferă bani. Ca să îi facă pierduți, folosesc astfel de cărăuși, fără probleme cu legea, care atrag atenția prea puțin în cursul unui tranfer de bani. Sumele se plimbă prin conturi și, în final, ajung la capii rețelelor. Peste 200 de victime au fost identificate de anchetatori în țări de pe 3 continente.

Până acum, procurorii au condus la audieri peste 80 de persoane. 4 dintre ele au fost plasate sub control judiciar, iar un cetățean străin a fost arestat preventiv pentru spălare de bani.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*