Ultimele Știri

Două femei în cursa pentru prezindențiale

Ultimele confruntări electorale ne-au înfăţişat arta lovitului sub centură, a discreditării, a jocurilor mizerabile. Şi, pentru că nu doar tehnologia sau bolile evoluează, cinismul în materie de campanie electorală se îmbunătăţește, de la un scrutin la altul.

Zvonurile circulă „pe surse”, dar sunt băgate în seama şi luate public în serios de autointitulaţii analişti şi consilieri politici, în realitate un fel de combinatori din târgul de maşini, care încearcă să îmbrobodească naivii, să speculeze orice, să bişniţăreascặ niţel flerul politic de care îi suspectează electoratul. S-au vehiculat zvonuri bine croite şi atent răspândite care spun că Iohannis va fi declarat incompatibil sau chiar se retrage înainte de intrarea în campanie, lăsând astfel liber drumul Elenei Udrea. Nu, Klaus Iohannis nu-i va lasă drumul liber Elenei Udrea dintr-un singur motiv: vrea să candideze la preşedinţie.

Oricum, oricât de mult sau de puţin se bate moneda pe zvonistică atunci când vine vorba despre candidaţi, mai mult ca sigur, nici cei mai cârcotaşi n-ar fi ghicit, acum câteva luni, că la alegerile prezidenţiale din 2014 vor participa şi femei – ba chiar două! De fapt, cele două candidate, Elena Udrea şi Monica Macovei au mai avut ocazia să-şi măsoare forţele, cu ceva vreme în urmă, înainte de congresul PDL pentru alegerea unei noi echipe de conducere. Monica Macovei a luat puţine voturi, iar Vasile Blaga, după cum se ştie, este liderul, decizie care l-a determinat pe Traian Băsescu, să „frământe”, să coacă şi să pună pe scenă politică un nou partid, PMP. De fapt, în calitate de „preşedinte jucător”, Băsescu s-a gândit din timp cum şi în ce fel să construiască noul partid, stategia lui fiind, de fapt, să o lanseze pe Elena Udrea ca fiind urmaşa lui la Cotroceni.

Susţinută, nu doar din umbră, de către Traian Băsescu în cursa pentru alegerile prezidenţiale, Udrea încearcă, din răsputeri, să facă dovada faptului că electoratul poate vedea la Cotroceni şi o femeie. Pe tocuri şi adesea în blugi, candidata deja se comportă ca şi când ar fi în campanie electorală, împărţind, cu generozitate, în dreapta şi în stânga, tot felul de promisiuni, cele mai multe, evident, total paralele cu atribuţiile celei mai înalte funcţii în stat. Iar cum promisiunile sunt lansate la câte o serbare câmpenească, la care nu lipsesc micii şi berea, evident că participanţii marşează din plin la reînvierea celebrului slogan băsescian „Să trăiţi bine!”. N-am auzit nici o discuţie serioasă, n-am auzit să ne vorbească despre rolul unui şef de stat în adevăratul sens al cuvântului, acela de reprezentant al ţării, de mediator. Când un candidat promite astfel de lucruri, e clar, miroase a populism, a gargară, a încercare de păcălire.

Numai că, Monica Macovei şi-a dat demisia din PDL şi va candida la prezidenţiale în calitate de candidat independent. În acest context, istoria contemporană a României consemnează o premieră – două candidate femei vor să-şi măsoare forţele în cursa pentru cea mai înalta funcţie în stat. Acum, este de văzut cum şi în ce fel se vor împărţi voturile celor care spun că vor vota un candidat femeie. Nu de alta, dar cele două provin din PDL şi au fost destui aceia care, cu ceva vreme în urmă, le susţineau…

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*