Două bănci importante sunt implicate în scandalul Panama Papers. Autorităţile austriece investighează

  • Adelina Mitrache
  • 4 aprilie 2016
  • Externe
panama papers

Două bănci importante sunt implicate în scandalul Panama Papers, iar menţionarea băncilor austriece în documentele publicate de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) a determinat Autoritatea de reglementare a sectorului bancar din Austria (FMA) să lanseze o investigaţie, pentru a vedea dacă instituţiile financiare au respectat reglementările referitoare la combaterea spălării banilor, transmite Reuters.

Un purtător de cuvânt al FMA a declarat luni că instituţia analizează dacă băncile au aplicat proceduri precum verificarea naturii tranzacţiilor şi a celor implicaţi în acestea.

Dacă va fi necesar, FMA va raporta cazurile autorităţilor competente în cazuri penale, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Investigaţia Panama Papers este rezultatul colaborării a unor jurnaşti din 80 de state, care au analizat 11,5 milioane de documente obţinute de la firma panameză de avocatură Mossack Fonseca.

Aproximativ 500 de bănci sau subsidiare şi 140 de politicieni şi persoane publice au legătură cu companii offshore, potrivit documentelor publicate de ICIJ.

Consorţiul a analizat peste un an documentele firmei Mossak Fonseca.

Raiffeisen Zentralbank (RZB) şi Hypo Vorarlberg au fost menţionate în investigaţie pentru că ar fi ajutat persoane bogate să transfere bani în conturi offshore, pentru a evita plata taxelor, a relatat site-ul the local.at.

Astfel, din 2002, Raiffeisen l-ar fi ajutat pe actualul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko să evite plata taxelor, potrivit revistei Falter care, alături de televiziunea ORF, a participat la investigaţie.

Raiffeisen s-ar fi ocupat de o linie de credit de 115 milioane de dolari (131 milioane euro), într-un cont offshore din Insulele Virgine britanice al producătorului de dulciuri Roşen.

Preşedintele ucrainean este unul dintre actualii sau foştii lideri mondiali menţionaţi de documente, dintr-un total de 140 de politicieni.

Conform documentelor, Hypo Vorarlberg ar avea legături cu 20 de companii offshore.

Hypo Vorarlberg, membră a companiei Hypo Alpe Adria, a avut nevoie să fie salvată de guvernul austriac în timpul crizei financiare, după ce nu a reuşit să ramburseze împrumuturi de 19 milioane de euro.

Păstrarea banilor în conturi bancare offshore nu este ilegală şi ambele bănci au spus că au respectat toate reglementările necesare.

“Desigur că RZB şi-a respectat obligaţiile legale”, a declarat purtătorul de cuvânt Ingrid Krenn-Ditz, publicaţiei Kurier.

Hypo Vorarlberg a subliniat la rândul ei că a respectat cu rigurozitate reglementările dfe prevenire a activităţilor de spălare a banilor.

Documentele apărute după scurgerea masivă de informaţii Panama Papers conţin informaţii despre mai mult de 200 de mii de entităţi offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informaţiile sunt un amalgam de emailuri, copii după paşapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilităţi, formulare bancare şi, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore.

Numele Mossack Fonseca apare atât în legătură cu traficul de diamante din Africa, în piaţa internaţională de artă cât şi în alte afaceri care prosperă în secret. Compania a servit suficiente capete încoronate din Orientul Mijlociu cât să umple un palat. A ajutat inclusiv doi regi, Mohammed al VI-lea al Marocului şi Regele Salman al Arabiei Saudite, să înregistreze yachturi de lux.

Documentele oferă detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni şi demnitari din întreaga lume. Peste 11 milioane de documente arată cum o industrie globală, formată din case de avocatură şi mari bănci, vinde secrete fiscale politicienilor, evazioniştilor şi traficanţilor de droguri, precum şi miliardarilor sau celebrităţilor.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *