Ultimele Știri

Dosarul ”Vot în diaspora”, trimis la DNA de către Parchetul General

vot

Dosarul ”Vot în diaspora” urmează să fie încredințat DNA, în urma unei cereri adresate de instituție, Parchetului General. Procurorii anticorupție vor investiga suspiciunile că românii din străinătate au fost împiedicați în mod intenționat să își depună votul, atât în primul tur al prezidențialelor, cât și în al doilea tur.

Ancheta începută de Parchet ar trebui să fie continuat de DNA, până în acest moment MAE trimițând o parte din dosarele ce au fost cerute de către Parchet. Solicitarea DNA, în vederea încredințării dosarului, a fost trimisă Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

„La nivelul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției, în cursul lunii noiembrie, anul curent, s-a înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la modalitatea de organizare și desfășurare a votului în Diaspora. Procurorii anticorupție, constatând că la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se află înregistrat un dosar penal cu același obiect, la data de 02 decembrie 2014 au solicitat acestei instituții cauza respectivă, în vederea reunirii celor două cauze penale”.

Dosarul se bazează pe conexiunea dintre şase dosare penale care vizează plângeri legate de modul de desfăşurare a scrutinului.

„În dosarul având ca obiect modul de organizare şi desfăşurare a votului din diaspora, la data de 18 noiembrie 2014, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 297 Cod penal (abuzul în serviciu), art. 298 Cod penal (neglijenţa în serviciu) şi art. 385 Cod penal (împiedicarea exercitării drepturilor electorale).

Secţia de urmărire penală şi criminalistică a efectuat acte de urmărire penală constând în obţinerea de la Biroul Electoral Central şi Ministerul Afacerilor Externe a actelor oficiale relevante pentru documentarea cauzei.

La data de 4 decembrie 2014, constatând că faptele cu privire la care s-a început urmărirea penală sunt susceptibile de a fi încadrate şi în dispoziţiile art. 132  din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, norme care atrag competenţa de investigare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică  a dispus declinarea cauzei în favoarea acestei structuri”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*