Ultimele Știri

Dosarul „Referendumul”: Martori care nu au votat s-au regăsit pe liste cu semnături falsificate

dragnea

Opt martori propuşi de procurorii DNA au fost audiaţi la instanţa supremă, luni, în dosarul „Referendumul”, în care sunt judecaţi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi alte aproximativ 70 de persoane. Patru dintre martori le-au spus judecătorilor că deşi nu s-au prezentat la vot sau au votat în alte localităţi, sunt pe liste cu semnături falsificate.

Completul de cinci judecători de la instanţa supremă a continuat luni audierile de martor în dosarul privind fraudele la referendumul din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. 

O martoră propusă de Liviu Dragnea a venit la instanţă cu un copil de trei luni şi jumătate în braţe, ea spunând că nu are cu cine să-l lase acasă. Preşedintele de şedinţa i-a explicat femeii că nu poate fi audiată cu copilul în braţe, astfel încât l-a întrebat pe avocatul lui Liviu Dragnea dacă nu poate renunţă la acesta audiere, propunere cu care apărătorul a fost de acord, potrivit news.ro.

În continuare, rând pe rând, au ajuns în faţa celor cinci judecători din complet mai mulţi votanţi din Teleorman. Cei mai mulţi dintre aceştia, martori propuşi de DNA, au arătat că îşi menţin declaraţiile date în timpul urmăririi penale, dar că acum nu-şi mai amintesc detaliile din ziua referendumului. Toţi au spus că George Bălănescu şi Ion Ionescu au plecat cu urmă mobile prin circumscripţia din Secţia 1 de votare din Alexandria. Unii dintre martori şi-au adus aminte că au fost însoţiţi de un echipaj de Poliţie, alţii nu.

Martorul Dănuţ Bunea a susţinut că a votat o singură dată, la secţia de votare din localitatea Cernetu. La urmărirea penală i s-a prezentat o lista pe care erau trecute datele sale de identitate şi o semnataura diferită, care nu-i aparţine. Aşa a aflat că a votat şi la Alexandria, deşi el a fost numai la Cernetu.  “Am contestat semnătură de la Alexandria. Eu am votat o singură dată”, a spus Bunea.

Alt martor, Dumitru Ştefan, a susţinut că a votat la referendumul din 2012 la o secţie din Alexandria, amenajată la un liceu agricol. “La DNA, am văzut o semnătură care nu era a mea. Era trecută în dreptul datelor mele personalee. Chiar vreau să ştiu cum a ajuns buletinul meu la o altă secţie de votare”, a susţinut Ştefan în faţa Completului de cinci judecători.

Un alt martor, Iulian Liga, a arătat că nu a votat la referendumul din 2012, dar anchetatorii i-au prezentat o lista de semnături, printre care şi una care nu-i aparţine. La fel a povestit că a păţit şi martorul Marin Ionel Stoian.

Eugenia Cojoacă, fostă membră a unei secţii de votare, a arătat că Bălănescu şi Ionescu au plecat cu urna mobile, lista celor care ar dori să voteze fiind pusă la dispoziţie de „directorul spitalului diin localitate, domnul Filip”. Întrebată de procurorul DNA dacă a formulat o cerere pentru urna mobile, Cojoacă a recunoscut că a cerut verbal urna mobile pentru o vecină, dar că nu ştie cum o cheamă.

“I-am spus preşedintelului (secţiei de votare, n.r.) despre acestă situaţie şi nu ştiu dacă a adus actele doveditoare. Nu am avut interes să vină la vot. Băieţii au mai venit şi cu buletine albe, necompletate, pe care le-au predat preşedintelui de secţie. Parcă au fost însoţiţi de maşină poliţiei, nu şi de reporter”, a spus Cojoacă.

La următorul termen, din 17 martie, vor fi citaţi cu mandate de aducere 13 martori din Alexandria, dar şi alţi 15 care au votat în trei secţii de votare din Bragadiru.  

Pe 15 mai 2015, Liviu Dragnea, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul”. În acelaşi dosar, 45 de inculpaţi au fost achitaţi, dintre care opt au fost preşedinţi de secţii de votare şi 37 au fost membri ai unor secţii de votare. 

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, „cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţă şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale”.

Anchetatorii susţin că Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt. Aceştia au fost trimişi în judecată pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale şi introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători, infracţiuni comise sub formă autoratului, complicităţii sau a instigării. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*