Ultimele Știri

Dosarul plagierii tezei de doctorat a lui Victor Ponta, din nou în atenția cetățenilor. Va fi acest caz redeschis?

Un ONG din Cluj, specializat în cercetarea plagiatelor a solicitat redeschiderea dosarului în care Victor Ponta a fost cercetat de plagierea tezei sale de doctorat. Deși dosarul de plagiere în care Victor Ponta este implicat, a fost închis la începutul anului 2014, nici până în ziua de astăzi nu se știe verdictul exact, și dacă premierul și-a plagiat sau nu teza de doctorat.

Este vorba despre Asociaţia Grupul pentru Reforma şi Alternativa Universitară (GRAUR), asociație care a dat naștere unei campanii cu numele de „Şcoală fără plagiat, viitor fără corupţie”. Redeschiderea cazului în care Victor Ponta a fost acuzat de plagierea tezei de doctorat în drept, constituie o primă inițiativă a acestei campanii.

Conform unui profesor universitar din Cluj, în cazul în care Ponta se dovedește a își fi plagiat doctoratul, acesta este predipus la pierderea titulaturii de doctor în drept penal internațional.

“Pe data de 8 decembrie 2014, am notificat Universitatea din Bucureşti şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi să reconvoace comisiile de analiză a tezelor de doctorat susţinute de cetăţenii Victor Ponta şi Lucian Eva pentru a se pronunţa asupra modului în care îşi menţin punctul de vedere cu privire la acordarea titlurilor ştiinţifice în condiţiile în care pe pagina Indexului Operelor Plagiate în România, www.plagiate.ro, există dovezi că tezele menţionate sunt lucrări plagiate”, potrivit ONG-ului din Cluj.

Profesorul Isoc declară că nu Comisia de Etică a Univerisităţii Bucureşti trebuie să cerceteze acest caz, ci o comisie de doctorat. Aceasta ar fi singura modalitate corectă care ar putea duce la încheierea procedurii de cercetare în cazul de plagiere, care s-ar putea finaliza, însă, cu Victor Ponta în postura de ”invalidat titlul de doctor în drept penal”.

„Titlul de doctor este un titlu pe care universitatea îl dă pe cale administrativă. Universitatea gestionează acest titlu. Titlul se dă în două etape. Se face o şcolarizare şi se suţine o teză. Apoi Universitatea declară că respectivul candidat poate fi doctor. Avizarea titlului de doctor o face Ministerul Educaţiei. Iniţiativa administrativă o are universitatea.

Noi spunem în felul următor: universitatea, la momentul în care a dat titlurile respective, nu a fost informată că tezele sunt plagiate. Noi întrebăm şi cerem  universităţii să constituie o comisie la fel ca aceea care a acordat titlul, să analizeze teza şi să vadă dacă îşi menţine punctul de vedere (în sensul că premierul Ponta poate fi sau nu poate fi doctor n.red.).

Dacă îşi menţine punctul de vedere, noi vom publica răspunsul ca să vadă tot poporul că împăratul e în pielea goală, numai universitatea îl vede îmbrăcat. Dacă această comisie este de bună-credinţă, va vedea că nu e chiar aşa şi îşi va putea schimba punctul de vedere. Astfel că în final va putea solicita ministerului să retragă totlul de doctor. Ministerul trebuie să îşi facă treaba pentru că din eroare a fost emis un document garantat de stat unei persoane care nu avea condiţiile să deţină titlul de doctor”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*