Ultimele Știri

Dosarul Microsoft: Nicolae Dumitru, şpagă de 7,65 milioane USD

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, deţinător al grupului de firme NIRO, a fost reţinut de procurorii anticorupţie, în Dosarul Microsoft. 

Celebrul dosar Microsoft se pare că va face ravagii în rândul clasei politice şi al oamenilor de afaceri.  Mai mulţi oameni de afaceri şi un fost ministru au fost deja reţinuţi de către procurorii DNA. 

Nicolae Dumitru este acuzat de spălare de bani şi trafic de influenţă, find remunerat pentru acţiunile sale cu suma de 7, 65 milioane de dolari. 

„Contractul cadru de închiriere de licențe Microsoft, din 15.04.2004, ar fi fost încheiat condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Astfel, contractul cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal, calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat.

Premisele încheierii contractului cadru se referă la faptul că, în anul 2003, în contextul în care, distribuirea de licenţe Microsoft, către Guvernul României, a fost identificată ca fiind o posibilă afacere, mai multe persoane ce aveau posibilitatea să înlesnească încheierea şi respectiv derularea contractului, prin susţinerea financiară pe care o puteau acorda sau prin influenţa pe care o aveau direct sau indirect asupra unor oameni politici sau asupra unor membri ai Guvernului, ar fi fost cooptate pentru a face demersurile necesare. Astfel, în această afacere a fost cooptat și Nicolae Dumitru, care trebuia să îşi exercite influenţa asupra unor membri ai Guvernului de la acea vreme (Şerban Mihăilescu, Nica Dan) pentru a obţine încheierea contractului.
Pentru obţinerea unui profit substanţial, care să asigure şi plata sumelor pretinse de persoanele implicate, ar fi fost încheiat un singur contract pentru administraţia publică şi astfel, în funcţie de numărul de licenţe achiziţionat, preţul era unul care permitea plata comisioanelor prin discountul acordat (între 47 şi 60% raportat la preţul de listă).
Discountul a fost utilizat pentru plata comisioanelor pretinse de miniştri şi alte persoane implicate.
Pentru a-și exercita influența asupra lui Șerban Mihăilescu – ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, Dan Nica – ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informaților, precum și asupra altor membri ai Guvernului în vederea încheierii și derulării contractului de licențiere Microsoft cu firma Fujitsu Siemens Computers Austria, Dumitru Nicolae a pretins și primit de la altă persoană implicată în cauză, prin virament, în contul firmei Running Total Group pe care o controlează, suma totală de 7,65 milioane USD. Suma de bani pretinsă şi primită provenea de la Fujitsu Siemens Computers.”, se arată în comunicatul DNA.

Nicolae Dumitru urmează a fi prezentat marţi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*