Ultimele Știri

Dosarul Microsoft: Gabriel Sandu și Nicolae Dumitru trimiși în arest la domiciliu

Fostul ministru Gabriel Sandu şi omul de afaceri Nicolae Dumitru „Niro”, urmăriţi penal în dosarul Microsoft, vor părăsi, astăzi, centrul de detenţie din București și se vor afla sub arest la domiciliu.

Instanţa supremă a hotărât înlocuirea arestului preventiv cu cel la domiciliu pentru Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru, iar pentru Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan s-a dispus menţinerea în detenţie.

Decizia nu a fost una definitivă, însă, nefiind contestată în termenul legal de 48 de ore nici de Sandu şi Dumitru, nici de procurorii anticorupţie, cei doi vor ieşi duminică din arest preventiv şi vor face arest la domiciliu.

Înlocuirea măsurii preventive în cazul celor doi a fost posibilă datorită declaraţiilor oferite anchetatorilor. Gabriel Sandu ar fi spus procurorilor că pe întreaga durată a mandatului său de ministru al Comunicaţiilor ar fi finanţat lunar PDL cu sume însumând aproximativ 300.000 de euro și că i-ar fi înmânat aceşti bani direct şefului său, premierul de la acea vreme, Emil Boc.

Sandu le-ar mai fi declarat anchetatorilor care instrumentează dosarul Microsoft că o parte din banii daţi ca mită ar fi ajuns şi la foştii miniştri Adriean Videanu şi Radu Berceanu, dar şi la Roberta Anastase.

Fostul premier Emil Boc a negat că ar fi primit bani de la Gabriel Sandu, drept finanţare pentru PDL.

În dosarul Microsoft, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, de luare de mită şi spălare de bani. Instanţa supremă a dispus arestarea lor preventivă în 29 octombrie, ulterior mandatele de arestare fiind prelungite.

Potrivit DNA, Dorin Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Omul de afaceri Nicolae Dumitru, care controlează grupul de firme Niro, a cerut şi primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obţine încheierea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft, susţin anchetatorii.

În acest dosar sunt vizaţi şi alţi opt foşti miniştri: senatorii Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Țicău.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*