Ultimele Știri

Dosarul Microsoft: 60 de milioane de euro, bani furați de la români

Politicienii vremii și o serie de ‘oameni de afaceri’, s-au îndeletnicit cu jefuirea statului român prin programul de închiriere și extindere al licențelor  educaționale.

În acest dosar au apărut cele mai grele nume ale politicii românești și ale mediului de afaceri, personaje care au o adicție pentru mită și trafic de influență.  Contractul – cadru pentru achiziții de produse IT, inițiat în 2001 și încheiat în 2004, pe vremea Guvernului Năstase, s-a derulat pe parcursul a circa 13 ani ani, în mandatele premierilor Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc și Victor Ponta.

Mafia licențelor pornea din biroul premierilor, trecea prin  Secretariatul General al Guvernului, al ministerelor
Comunicațiilor, Educației, Administrației și Internelor, Finanțelor Publice în strânsă legătură cu diverși oameni de afaceri, astfel au adus Bugetului statului  un prejudiciu de circa 6o de milioane de euro, conform procurorilor anticorupție care au refăcut traseul banilor.

claudiu-floricaClaudiu Florică – Fujitsu Siemens Computers

Politicieni de toate culorile s-au implicat în derularea programului licențelor IT și putem enumera următoarele nume: Gabriel Sandu (PDL), Elena Udrea(PMP/PDL la data faptelor), Gheorghe Ștefan(PDL), Ecaterina Andronescu(PSD), Șerban Mihăilescu(PSD), Mihai Tănăsescu (PSD), Dan Nica (PSD, acum europarlamentar), Alexandru Athanasiu (PSD), Adriana Țicău(PSD), Daniel Funeriu PMP/PDL la data faptelor), Valerian Vreme(PDL la data faptelor).

niroNicolae Dumitru -NIRO

Oameni de afaceri implicați în derularea mitei din dosarul Microsoft: Dumitru Nicolae , Dorin Cocoș, Dinu Pescariu, Claudiu Florică (Fujitsu Siemens Computers), Khalil Abi Chahine, Remus Truică, Constantin Dan Culacov(OMNITECH TRADING SA), Alexandru Ujeniuc(SC Dim Soft SRL), Dragoş Nicolaescu, Florin Pletea, Dragoș Stan(SCOP COMPUTERS SA), Alexandru Bittner, Irina Socol(Siveco), Doru Boștină și lista poate continua.

Firmele și persoanele prin conturile cărora a rulat mita:

Running Toatal Group Ltd. – 7.500.000 USD

Nero Invest – 450.000 USD

Menedil Associated SA – 1.250.000 USD

Zonko Overseas Ltd. – 5.000.000 USD

Atlantis AG – 900.000 USD

Adrian Ujeniuc – 440.000 USD

Pescariu Dinu – 3.200.000 USD

Dorin CocosDorin Cocoș


 Elena Udrea – 500.000 Euro (mită pretinsă și primită pentru ajutarea unui om de afaceri anchetat în dosar)

udrea

Dorin Cocoș – 9.000.000 Euro (ar fi pretins şi primit, de la două persoane, pentru ca, prin intermediul Elenai Udrea, la acea vreme ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului şi vicepreşedinte PDL, să asigure firmelor susţinute de una dintre cele două persoane, încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale)

Gabriel Sandu – 4.500.000 Euro (mită primită pentru a facilita unei asocieri de firme încheierea acordului-cadru pentru achiziţia dreptului de utilizare produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare)

gabi

Nicolae Dumitru – 7.650.000 USD (Niro, a cerut şi primit, prin firma sa, 7,65 milioane de dolari provenind de la Fujitsu Siemens Computers pentru a interveni la Şerban Mihăilescu şi Dan Nica, membri ai Guvernului la data faptelor, pentru a obţine încheierea contractului de închiriere a licenţelor Microsoft, susţin anchetatorii)

Gheorghe Ștefan – 4.000.000 Euro (Pinalti a primit mita pentru influența exercitată asupra fostului Ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu și coleg de partid/PDL)

pinalti

Dan Nica este acuzat de de  abuz în serviciu,  luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Procurorii susţin că Nica ar fi cerut 20 de milioane de dolari mită de la compania Fujitsu Siemens Computers, însă până acum nu am auzit nimic despre anchetarea sau audierea acestuia. Dan Nica a primit o parte din bani în contul unor societăţi de tip off – shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică.

nica

Dosarul Microsoft a fost scos din sertare și părea inițial că va arunca în aer clasa politică însă se pare că există și au existat presiuni asupra procurorilor anticorupție și a instituției. Cele mai mari presiuni ar fi venit din partea Serviciului Român de Informații care ar fi intervenit la Direcția Națională Anticorupție pentru Nicolae Dumitru(NIRO) și a cerut deblocarea conturilor acestuia. Lui Niro i-au fost deblocate conturile pentru o perioadă scurtă însă odată cu lansarea dosarului Microsoft, SRI s-a văzut nevoit să facă un pas înapoi. Se pare că relațiile lui NIRO și servicile secrete românești nu sunt doar o legendă urbană. 

Din ancheta procurorilor anticorupție reiese derularea unor sume colosale prin conturile oamenilor de afaceri și ale politicienilor români, dar cum vor recupera prejudiciul autoritățile statului având în vedere că infracțiunile au fost comise pe o perioadă de circa 13 ani, iar conform legii actuale confiscarea extinsă a averii dată prin sentință nu se poate face decât asupra bunurilor dobândite după 17 aprilie 2012. 

În cazul în care legea actuală nu va fi modificată o parte din persoanele acuzate și reținute în acest dosar pot rămâne cu averea neatinsă deși au furat bani de la stat, adică din buzunarul nostru, al cetățenilor plătitori de taxe și impozite. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*