Ultimele Știri

”Doi și-un sfert”, liber la interceptări

dipi

Interceptările din dosarele Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ale structurilor din subordine vor fi făcute, după decizia Curţii Constituţionale, de Direcţia Operaţiuni Speciale din Ministerul de Interne, structură care nu a fost inclusă în decizia judecătorilor constituţionali, au declarat miercuri, pentru News.ro, surse judiciare.

Potrivit surselor citate. structurile de parchet, cu excepţia DNA şi DIICOT, vor beneficia în continuare de suportul integral al Direcţiei Operaţiuni Speciale din Ministerul Afacerilor Interne. Astfel, anchetele ce vor fi demarate de aceste structuri de parchet nu vor avea de suferit ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

“Interceptările vor fi făcute cu celeritate în continuare de această structură, care nu a fost inclusă în decizia Curţii Constituţionale. Aceasta este pârghia legală pusă la punct între cele două structuri şi care are rolul de a asigura bunul mers al anchetelor existente şi ale celor viitoare”, au precizat sursele citate.

Şi până la decizia Curţii Constituţionale, Parchetul instanţei supreme şi parchetele din subordinea sa, mai puţin DNA şi DIICOT, lucrau în 70-80 la sută dintre cazuri împreună cu DOS.

Conform surselor citate, DNA are structură proprie, care poate fi îmbunătăţită, în vreme ce DIICOT lucrează la perfectarea unui astfel de serviciu.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a arătat, într-un comunicat de presă, după motivarea deciziei Curţii Constituţionale privind interceptările din dosarele penale, că împreună cu Ministerul Afacerilor Interne a identificat soluţiile necesare pentru continuarea activităţii de urmărire penală în cauzele în care se apelează şi la aceste mijloace de investigaţie penală, pentru a nu fi afectată celeritatea şi eficienţa soluţionării dosarelor penale.

Ministerul Public nu a precizat care sunt aceste soluţii, arătând doar că s-a decis efectuarea unei analize periodice a eficienţei soluţiilor identificate şi a impactului asupra activităţii de urmărire penală la nivelul Ministerului Public.

Curtea Constituţională a decis, în 16 februarie, că prevederea din Codul de procedură penală potrivit căreia supravegherea tehnică poate fi efectuată de ”alte organe specializate ale statului” decât organul de cercetare penală sau lucrătorii specializaţi din cadrul poliţiei este neconstituţională.

CC arată, în motivare, că decizia se aplică dosarelor aflate pe rol. ”Aceasta înseamnă că, pe toată perioada de activitate a unui act normativ, acesta se bucură de prezumţia de constituţionalitate, astfel încât decizia nu se va aplica în privinţa cauzelor definitiv soluţionate până la data publicării sale, aplicându-de, însă, în mod corespunzător, în cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată”, potrivit motivării CC.

În ceea ce priveşte hotărârile definitive, Curtea precizează că ”această decizie poate servi ca temei de revizuire, în baza art.453 alin.(1) lit.f) din Codul de procedură penală, în această cauză, precum şi în cauzele în care au fost ridicate excepţii de neconstituţionalitate similare, înaintea datei publicării deciziei în Monitorul Oficial.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*