Ultimele Știri

Doi noi torţionari deconspiraţi: Gheorghe Boştină şi Marian Petrescu, foşti şefi de penitenciare în regimul comunist

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc a anunţat, joi, numele a doi torţionari din perioada regimului comunist, pe numele cărora a depus sesizări penale la Parchetul General, conform Mediafax.

Unul dintre cei doi torționari este „Marian Petrescu, fost comandant al unor colonii de muncă şi penitenciare în timpul regimului comunist, responsabil de aplicarea unui regim de detenţie care a dus la decesul a 104 de deţinuţi politic” şi „despre Gheorge Boştină fost locţiitor politic, responsabil de decesul a 100 de deţinuţi politic”, locţiitorul Penitenciarului Galaţi şi coloniei de muncă de la Ostrov.

Potrivit IICCMER „sub rezerva prezumţiei de nevinovăţie, au fost dezvăluite două noi nume din lista de persoane suspectate pentru comiterea unor crime politice în timpul regimului comunist”.

Pe 10 februarie 2016, Alexandru Vişinescu a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii, iar pe 30 martie 2016 Ioan Ficior a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii printr-o decizie care nu este însă definitivă.

Potrivit cadrului legal de funcţionare, IICCMER este abilitat să efectueze investigaţii ştiinţifice cu privire la crimele, abuzurile şi încălcările drepturilor omului pe întreaga durată a regimului comunist şi să sesizeze organele în drept, conform Mediafax.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*