Doi comisari europeni critică „Legea dării în plată”! Nu luați măsuri până nu vă consultați cu noi

  • Adrian Marinescu
  • 13 aprilie 2016
  • Economie
comisari

Legea dării în plată pune probleme serioase stabilității legale și a sectorului financiar în România, avertizează comisarii europeni Jonathan Hill și Pierre Moscovici, într-o scrisoare trimisă azi ministrului Finanțelor Anca Dragu. Oficialii “încurajează” autoritățile române să nu continue fără a consulta Comisia în pe această speță, relatează Profit.ro.

Scrisoarea britanicului Hill, comisar european pentru servicii financiare și a francezului Moscovici, comisar european pentru afaceri economice, pare că ajuns prea târziu pentru a mai opri Camera Deputaților să adopte legea, care au votat-o azi în unanimitate, practic. Darea în plată prevede că debitorii persoane fizice pot denunța contractele de credit în schimbul predării către creditor a locuinței ipotecate.

Cei doi reiau argumentele împotriva legii prezentate de Banca Națională a României, Banca Centrală Europeană și Asociația Română a Băncilor, precum și de funcționarii Comisiei.

“Legea dării în plată pune probleme serioase stabilității legale și a sectorului financiar în România”, se arată în scrisoarea care poate fi citită aici.

Prima problemă este că aceasta se aplică și contractelor în derulare, ceea ce ridică îngrijorări și întrebări din punct de vedere legal în privința ralierii României la principiul european al securității legislației. Mai mult, ar putea afecta investițiile, spun oficialii CE.

Apoi, legea ridică probleme din punct de vedere al libertății mișcărilor de capital în UE.

Legea are o aplicabilitatea prea extinsă și deși era destinată a fi aplicată persoanelor fizice, de prevederile ei ar putea beneficia și cei care au credite pentru afaceri și nu are plafon.

Pare că cei doi nu erau la curent, la momentul redactării scrisorii, cu forma legii din raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, ori cu forma adoptată de Senat, pentru că ambele introduceau și un plafon și aplicarea explicită la debitorii consumatori cu credite pentru locuințe. Lucru reflectat și în forma finală adoptată.

Totodată, comisarii mai critică și faptul că nu există criterii care să se refere la situația financiară a debitorului și dacă acesta mai poate plăti sau nu.

„În timp ce statele membre au dreptul să ia măsuri în favoarea interesului public, trebuie să facă acest lucru în acord cu principiile generale ale legislației UE, în particular cel al proporționalității. Din acest unghi, proiectul de lege este probabil să creeze îngrijorări privind compatibilitatea sa cu legislația UE”, scriu comisarii.

“Mai mult, este probabil să crească hazardul moral în sectorul bancar și să reducă disciplina la plată”, avertizează cei doi.

În încheiere, Hill și Moscovici solicită ministrului ca autoritățile locale să se consulte cu Comisia înainte să ia măsuri.

“În lumina îngrijorărilor exprimate, încurajăm autoritățile locale să nu ia nicio măsură înainte să se consulte cu Comisia”.

Băncile au făcut lobby puternic împotriva legii dării în plată, cel mai contestat proiect de la OUG 50/2010 încoace. Ambasadorii statelor care au grupuri bancare i-au scris președintelui Klaus Iohannis anul trecut să nu promulge legea, ceea ce s-a și întâmplat.

De la Fondul Monetar Internațional la Banca Mondială sau Consiliul Investitorilor Străini, toate organizațiile care, istoric, s-au situat de partea băncilor în dezbaterile legislative s-au împotrivit legii dării în plată. Inclusiv Asociația Salvați Copiii, finanțată parțial de donații de la bănci, a preluat argumentele bancherilor și s-a exprimat împotriva legii.

 

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *