Documente incredibile: Gabriel Oprea a dat 6 milioane de euro unor hackeri

  • Adelina Mitrache
  • 27 februarie 2016
  • Politică
gabriel oprea

Documente incredibile ale celor de la Wikileaks, despre mafia din sistemele din România care ar trebui să protejeze cetățeanul.  Acestea scot la suprafață detalii despre cum fostul vicepremier Gabriel Oprea ar fi oferit suma de 6 milioane de euro unor hackeri legali.

Aceștia au folosit banii pentru a dota sediile Poliției cu un dispozitiv secret de tehnică operativă. Hacking Team, acesta este numele echipei care a inventat cel mai complex  sistem de interceptare.

Wikileaks a publicat o serie de mesaje din convorbirile care au avut loc între șefii Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Logistică și o companie din Italia care produce aparatură de interceptare, numită Hacking Team.

Corespondența a avut loc între IGPR pe de-o parte și Emad Shehata și David Vincenzetti de la Hacking Team, de cealaltă parte. Aceasta reprezintă o invitație la o procedura de achiziție a unui „ansamblu de tehnică operativă formată din trei sisteme componente interconectate și interdependente”, cu o valoare estimată de peste 1,8 milioane euro fără TVA / ansamblu. Cu toate că documentul este unul nesecret, firma italiană este avertizată că toate detaliile contractului precum și caietul de sarcini au un caracter clasificat Secret de Serviciu. Sursa de finanțare va fi asigurată de „Grant-ul OLAF de Asistență Tehnică în Programul Hercule II – proiectul „Întărirea capacității operaționale a unităților de poliție ce folosesc metode speciale de investigație în lupta împotriva fraudelor”.

Invitația a fost semnată de actualul Ministru de Interne, Petre Tobă, care la acea vreme era Inspector General al Poliției Romane, iar cele două hârtii au fost trimise pe 24.03.2015, respectiv 24.10.2014. În acest interval, Ministru al Afacerilor Interne era Gabriel Oprea, care s-a instalat în această funcție cu doar trei săptămâni înainte (5 martie 2014). Suma de 6 milioane euro (cu TVA inclus) reprezintă, evident, o investiție de la bugetul de stat. Nu se știe dacă achiziția a fost făcută iar dacă da, în ce măsură va fi ea considerată o investiție profitabilă.

Printre clientii celor de la Hacking Team se numara: Politia italiana, serviciile secrete spaniole, Comisia Anti-Corupție din Malaezia, FBI, serviciile de securitate ale președintelui din Panama, Departamentul Apărării din SUA, dar și altele. Organizația Reporteri Fără Frontiere a publicat însă un raport prin care a lansat ipoteza că produsele HT sunt folosite în state nedemocratice precum Maroc sau Emiratele Arabe Unite, împotriva propriilor cetățeni.

document oprea hacking team

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *