Ultimele Știri

Documentar Al Jazeera despre ”Oameni și Putere” – Războiul României cu corupția

ponta

Al Jazeera a investigat eforturile României privind eradicarea corupției chiar în mijlocul elitei sale politice și a puternicilor oameni de afaceri.

România este un stat european modern, dar are una dintre cele mai grave probleme cu corupția dintre statele UE – o problemă care a pătat politica și viața publică de zeci de ani, și a subminat încrederea în instituțiile guvernamentale și de stat.

Un activist român a declarat pentru Al Jazeera: „Această țară a suferit foarte mulți, mulți ani din cauza oamenilor importanți care pot face ce vor și nu îi pedepsește nimeni.”

Dar acum unii oameni încearcă să-i elimine, printr-o puternică campanie judiciară, anticorupție care atinge cele mai înalte niveluri ale guvernului.

A avut unele succese mari, dar în cele din urmă va face diferența?

De Glenn Ellis

În decembrie anul trecut Klaus Iohannis a fost investit în funcția de președinte al României. Nimeni nu se aștepta ca un astfel de outsider să îl învingă pe prim-ministrul Victor Ponta, care a încercat să își consolideze puterea asupra țării ocupând cea mai înaltă funcție în stat.  Dar, în urma unor scandaluri de corupție, Iohannis a ajuns la putere pe un bilet anticorupție. Printre primele sale cuvinte către Parlament au fost: „Întreaga clasă politică trebuie să înțeleagă că nu există nicio cale de urmat pentru România cu excepția faptului că țara trebuie să scape de corupție.”

Pentru mulți a fost o confirmare că după cei 25 de ani de la revoluție, România este pe alte mâini. Femeia din centrul acestei drame este încă în luptă, Laura Kovesi, procurorul sef al agentiei anti-corupție din România, cunoscut sub numele de DNA. Sub formidabila ei conducere, și cu sprijinul public al noului președinte, ea face ca imposibilul să devină posibil. Elita baronilor din țară sunt în cele din urmă trași la răspundere, după decenii de corupție prin care au supt seva aceastei națiune frumoase, dar sărace. Miniștri, judecători și primari, au fost puși în spatele gratiilor pentru corupție. Chiar prim-ministrul țării a fost pus sub acuzare.

Este o poveste fascinantă care ma atras în România pentru acest film, Oameni și Putere.

București, capitala României este o splendoare de oraș. A avut parte de ghinion de-a lungul anilor, mai ales sub dictatura din perioada comunistă, a lui Nicolae Ceaușescu, care a rupt inima orașului vechi și a înlocuit-o cu Casa Poporului, o monstruozitate din marmură, a doua clădire din lume  ca mărime după Pentagonul din Washington DC. Cutremurul din 1977 a distrus multe case vechi și palate, iar cele care au rămas sunt destul de șubrede. Dar uitați-vă în jur și puteți vedea în continuare de ce Bucureștiul a fost numit odată Micul Paris al Orientului.

Acum însă, un nou cutremur lovește orașul și este gata să dărâme elitele politice. Epicentrul său poate fi găsit într-un birou de la DNA, Agenția Anticorupție din România, chiar în centrul Bucureștiului. Din exterior este un bloc destul de simplu, dar mulțimea de cameramani și jurnaliști care așteaptă pe trotuar la intrare îți spun că aici nu avem doar o clădire obișnuită.

E duminică dimineața și mă aflu în fața acestei instituții. Trebuia să fie prima mea dimineață în Bucuresti, dar am aflat că primarul orașului, Sorin Oprescu, a fost arestat în cursul nopții și că va fi adus la DNA pentru interogatoriu.

În ultimii trei ani peste 3000 de parlamentari, primari și funcționari publici au fost anchetați de DNA pentru corupție.

3b196e51e060413bb60b1f4a3fc78678_18

Dintr-o dată un fotograf a strigat pe stradă: „carne proaspătă!”. Echipajele de la știri s-au îngrămădit imediat. O mașină oprește și trage ușa; patru polițiști mascați coboară cu un bărbat de vârstă mijlocie în fața DNA-ului.

„Nu e el”, mi sa spus de către un reporter local, e „probabil șoferul său.” Dezamăgirea umple aerul. O mulțime s-a adunat în speranța de a-l vedea pe politicianul căzut în dizgrație, aproximativ 30 de spectatori, și circa 50 de cicliști  au venit să îl hulească pe primar. Am așteptat aproape toată după-amiaza, dar nimic altceva nu s-a întâmplat.

Dimineața următoare după micul dejun mă uit la televizor și observ serii de clipuri video cu primarul și o succesiune de alți suspecți scoși rușinos din casele lor în cătușe. E ca un episod de thriller.

Am avut primul interviu cu scriitorul Ion Cristoiu, un ziarist popular, dar controversat, unul dintre puținii jurnaliști care au curajul să critice în mod deschis ceea ce se întâmplă. Am vrut să știu de ce era el atât de inconfortabil cu lupta anti-corupție care are loc în țara sa?

„Principalul motiv este faptul că de câțiva ani investigațiile DNA au implicat, de asemenea, Serviciul Român de Informații și admite chiar că această institușie este o organizație secretă, care chiar și în condițiile unei democrații păstrează lucruri secrete.” (Mi se pare mai târziu că ar putea fi o ironie neintenționată în cuvintele sale. Mult mai devreme în cariera sa, Cristoiu, sau așa mi sa spus, a fost un admirator al lui Ceaușescu, care, desigur, a folosit aceleași servicii de securitate ale statului pentru a păstra adversarii sub control.)

„Ei fac o manipulare foarte mare în mass-media total în dezavantajul acuzatului,”  insistă el. „Putem lua exemplul primarului recent arestat: de duminică dimineață am putut auzi numai punctul de vedere al DNA-ului cu privire la vinovăția lui, fără nicio dovadă pentru judecător. Este foarte dificil să rămână independent, în cazul în care toată ziua posturile de televiziune l-au acuzat pe primar ca fiind corupt și un criminal, prin urmare, el trebuie să fie arestat.”

Dar puțini români nu sunt de acord cu ei(DNA). După ce au văzut țara lor jefuită de administrațiile corupte succesive, DNA-ul și Laura Kovesi sunt foarte buni și apreciați.

 eed2f597e37144cfbaba08bfe3a80b4f_18

Aveam programat un interviu cu președintele Klaus Iohannis, dar a fost anulat. M-am întrebat dacă ar putea avea legătură cu o anchetă apărută acum câteva zile cu privire la propriile sale finanțe? Se susține că, deși primar al orașului transilvănean Sibiu, Iohannis a obținut în mod fraudulos o proprietate într-un proces cunoscut sub numele de „retrocedare,” prin care terenuri sau clădiri confiscate de comuniști sunt returnate la familiile foștilor proprietari.

Acuzația a apărut pe site-ul de investigare a crimei organizate și a corupției Rise Project. Este un grup cu o pregătire impresionantă care investighează grupările criminale din Europa de Est și Centrală și mă întreb de ce au plecat după un om care luptă cu corupția.

Directorul de la Rise Project, Paul Radu, mi-a vorbit despre bani președintelui. „Practic ne gândim toți că averea sa se bazează pe fals. Pe baza unui document falsificat el a reușit să facă rost de această proprietate. E o clădire mare în centrul orașului Sibiu. A închiriat proprietatea la o bancă din România și cu banii din chirie a cumpărat mai proprietăți.”

El îmi arată diverse documente, inclusiv una cu o semnătură falsificată. „Am urmărit traseul de hârtie,” spune Radu. „De acum 40 de ani și până azi, toată istoria acestei clădiri aflată acum în posesia domnului Iohannis. După ce am publicat materialul a fost postată doar o declarație pe site-ul președinției spunând că ceea ce ne-am prezentat nu este adevărat, dar fără nici un argument cu privire la elementele probatorii.”

Dar nu a fost ales acest președinte pe un bilet anti-corupție? Îl întreb…, și nu a cerut transparență în politică? Radu este de acord, „Da, el dă aceste mesaje din timp în timp. A cerut domnului Ponta, prim-ministrul României, să demisioneze, și ceea ce a fost interesant a fost că, atunci când am publicat investigarea averii sale și averea și bunurile sale , Ponta a sărit să-l salveze, el a postat pe Facebook un mesaj și am parafrazat: Vezi dl Iohannis, ai cerut demisia mea în urmă cu câteva luni, iar acum sunteți în aceeași poziție, ești acuzat, eu nu cred nimic din toate astea.

Și asta a fost foarte surprinzător pentru a vedea inamicii politici într-o astfel de postură, domnul Ponta sărind în ajutorul domnului Iohannis.”

Dacă povestea lui este adevărată, atunci ar putea fi încă o lovitură dată clasei politice din România. Cu toate acestea, spre deosebire de alți politicieni de frunte, președintele este constituțional imun la orice acțiune în justiție până când părăsește biroul în 2019.

Următorul meu interviu este cu Laura Stefan, care, probabil, știe mai multe despre corupție decât oricine altcineva în România. Ne întâlnim în biroul ei situat într-o clădire veche, dar elegantă în centrul orașului. „Personalul mie nu-mi place aici”, mi-a spus ea când am scos camera, „pentru că, dacă vine un cutremur am terminat.”

Cred că despre celălalt cutremur, cel din politică,ne poate spune ea cât de mare este problema corupției. Câți politicieni din actuala generație sunt corupți?

„Aproape toți”, spune ea, „întrebarea este: Cine urmează?

Problema este cine vine să îi înlocuiască, pentru că nu se poate face schimbare fără partidele politice și politicieni, și, din păcate problemele care generează corupția sunt atât de adânc înrădăcinate în modul în care politica lucrează în această țară că e greu să-mi imaginez că cei noi vor fi diferiți de cei vechi. „

I-am întrebat despre recenta arestare a primarului, Sorin Oprescu, și râde din nou. „Cetățenii acceptă și se așteaptă ca politicienii să fie corupți,” mi-a spus ea. Am vorbit cu o doamnă după ce a fost arestat Oprescu și i-am spus cum au cetățenii să voteze de două ori acest primar – și ea a spus „, ce trebuia să fac am făcut, am votat pentru, ceilalți erau la fel – Crezi că dacă am fi ales pe altcineva povestea ar fi fost diferită?”

„Vezi tu,” spune ea, „Orașul se sufocă – oamenii nu se așteaptă la mai bine  și cred că totul depinde de noi, ONG-urile, și chiar până la sectorul judiciar pentru a reconstrui încrederea în societate.. pentru a arăta oamenilor că, de fapt, putem trăi o viață diferită și putem avea politicieni care sunt mai puțin corupți și că nu e ca un blestem, care odată ce te afli într-o poziție publică trebuie să primești mită. „

Următorul meu pas este în Transilvania. Vreau să aflu ce impact  a avut această corupție asupra mediului în România. Pădurile întinse ale României sunt extraordinare, fiind casa la aproape jumătate din populația de urși bruni, lupi și râși din Europa, și de neegalat pentru frumusetea lor. Ele sunt, de asemenea, în pericol.

Ne-am întâlnit cu un ecologist celebru, Gabriel Paun, la o pensiune mică. L-am rugat să spună ce e în joc. Deci, înainte de răsăritul soarelui ne îndreptăm spre un loc numit Câmpușel, singurul loc din Europa cu pădure virgină si poate pretinde pe bună dreptate, să fie una dintre cele mai importante resurse naturale ale continentului.

Punctele de vedere sunt uimitoare însă sunetul unui lanț sparge tăcerea. Observăm un mic drum, mai mult sigur ilegal, îmi spune Păun. Cu siguranță nu ar fi trebuit să fie aici. O companie de cherestea din Austria, Schweighofer, care domina industria românească a lemnului ar fi principalul vinovat pentru distrugerea pădurilor.

Când am ajuns în capătul drumului un grup de muncitori lasă instrumente în grabă pe jos și fug.  Dar dovezile activității lor nu poate fi ascuns; zeci de copaci tăiați și crearea unui drum în mijlocul unei păduri virgine.

Avem o imagine similară în aproape toată România, spune Paun. Copaci dispar într-un ritm alarmant. Infractorii care exploatează sistemul de retrocedări sunt o mare parte a problemei, pentru că pădurile confiscate și naționalizate de comuniști sunt „returnate” la proprietarii falși ai acestor terenuri, care apoi le golesc de masa lemnoasă.

Schweighofer a fost acuzat de ecologiști  de primirea unor cantități mari de lemn provenit din defrișări ilegale de pădure. Ceea ce se știe cu siguranță este că autoritate de stat, Romsilva, este furnizorul cel mai important pentru Schweighofer – și Romsilva a fost implicată în mai multe cazuri de corupție de-a lungul anilor. Șeful actual, Adam Crăciunescu – împreună cu socrul premierului Ponta, senatorul Ilie Sârbu – este în prezent prins într-un caz  de retrocedări ilegale de păduri către falși proprietari.

Înapoi în București, dimineața următoare, am trecut de grupurile de jurnaliști staționați în fața DNA-ului, am prezentat documentele forțelor de ordine și ajungem în biroul procurorului-șef, Laura Kovesi.

Pereții biroului sunt decorați cu o colectie impresionantă de icoane și, oarecum deplasat, o fotografie cu Kovesi și presedintele George W. Bush. Ciudat, Kovesi pare a fi figura mai dominantă în imagine. După câteva minute de conversație am început să înțeleg de ce.

Am început prin a întreba câți bani a pierdut România din cauza corupției.

„Am avut funcționari publici, care au primit cu titlu de mită, una, două sau trei milioane de euro, am avut cazuri care au cauzat daune de peste 300 de milioane de euro, dar nu vă pot da o cifră exactă. Sumele sunt foarte mari, totuși.”

Deci, ce impact are campania anticorupție?

„În primul rând nu a fost o schimbare în mentalitatea oamenilor, au început să realizeze că nu trebuie să plătească o mită pentru a primi drepturile pe care le merită și la care aveau dreptul. Pe de altă parte, un mit real a fost demolat: oamenii obisnuiau să credă că înalți funcționari sunt mai presus de lege. Investigațiile noastre au demonstrat că acest lucru nu mai este valabil, deoarece am investigat miniștri și foști miniștri, oameni cu funcții foarte importante în cadrul statului, și nu au fost numai investigate, dar, de asemenea, puse sub acuzare și condamnate. „

Am întrebat despre acuzațiile formulate împotriva prim-ministrului țării.

„Prim-ministrulul Victor Ponta este acuzat de evaziune fiscală, multe capete de acuzare de falsificare a documentelor și, de asemenea, spălarea banilor. Este o investigație în curs și avem speranța că în curând vom ajunge la o concluzie.”

E greu de crezut că vorbim totuși de al doilea cel mai puternic politician din România. Dar am înțeles ideea DNA-ului și a Laurei Kovesi: toată lumea este tratată la fel, indiferent de statut. Am rămas cu sentimentul că absolut nimic nu poate schimba elita coruptă din România decât urmând această cale.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*