Ultimele Știri

Doamna atletismului românesc s-a stins la 79 de ani

iolanda balas

Fosta campioană olimpică la atletism Iolanda Balaş-Soter a încetat din viaţă, vineri, la vârsta de 79 de ani.

Iolanda Balaș, una dintre cele mai mari sportive ale României, a fostdublă campioană olimpică, la Roma 1960 și Tokyo 1964, la proba de săritură în înalțime. 

Sportiva a fost prima campioană olimpică a României și a stabilit 14 recorduri mondiale! A reușit în carieră o serie de 105 concursuri consecutive câștigate, performanță unică în lume!

Între 1988 și 2005, Iolanda Balaș, născută pe 12 decembrie 1936, la Timișoara, a fost președinte al Federației Române de Atletism. De-a lungul cariere, a mai cucerit două medalii de aur la Campionatele Europene, 1958 și 1962, și una de argint, în 1954.

 „N-aş schimba absolut nimic. Am avut o viaţă frumoasă. Am avut paşaport, am văzut toată lumea şi am cunoscut mulţi oameni importanţi. Dacă nu practicam atletismul, sînt convinsă că nici dacă aş fi fost fiică de miliardar nu aş fi făcut atîtea lucruri! Nu regret nimic”, afirma Iolanda Balaș, în 2011, pentru GSP.RO.

Iolanda Balaș, femeia cu picioarele până la cer

Iolanda Balaş-Soter a dominat săritura în înălţime cu o autoritate de împărăteasă. Mai bine de un deceniu, între 1956 şi 1967, fata cu bucle aurii a învins în 150 de întreceri consecutive, a depăşit recordul mondial de 14 ori, ridicînd ştacheta de la 1,75 metri la 1,91 metri şi a ajuns să deţină recordurile pe 30 de arene ale lumii, performanţă de nimeni egalată!

„Linişte! Sare Iolanda Balaş!”, anunţa crainicul stadionului „Republicii” din Bucureşti, arenă pe care atleta a stabilit 9 recorduri ale lunii, şi spectatorii amuţeau, se arată în albumul „100 de ani de olimpism în România”

După cinci decenii, apariţia Iolandei Balaş a avut acelaşi efect asupra publicului. În noiembrie 2012, la Barcelona, cînd IAAF a sărbătorit un secol de existenţă, a inaugurat Hall of Fame, iar Ioli a fost chemată pe scenă alături de alte 12 legende: Serghei Bubka, Sebastian Coe, Betty Cuthbert, Jackie Joyner-Kersee, Alberto Juantorena, Wang Junxia, Kipchoge Keino, Stefka Kostadinova, Edwin Moses, Dan O’Brien, Peter Snell şi Irena Szewinska. „A fost o senzaţie extraordinară cînd am urcat pe scenă. Parcă aş fi reuşit o săritură de record mondial”, a mărturisit cea mai titrată atletă din România.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*