Ultimele Știri

DNA sesizează CSM după declaraţiile lui Ponta legate de procurorul din dosarul său

dna

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă declaraţiile premierului Victor Ponta, potrivit cărora ”singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră”, aduc atingere independenţei justiţiei.

 Premierul Victor Ponta a scris pe Facebook, joi, după anunţul DNA privind trimiterea sa în judecată, că ”ingura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă zece ani”.

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţă, vineri, că în Adunarea Generală a Procurorilor, constituită la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu propunerile de modificare şi completare a Legii 303/2004, privind statutul judecătorilor şi procurorilor, a fost inclus pe ordinea de zi şi subiectul privind aceste declaraţii ale premierului României.

Potrivit sursei citate, cei 90 de procurori prezenţi la Adunarea Generală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze dacă afirmaţiile respective sunt de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său.

”Declaraţia respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către şefii ierarhici, sub aspectul legalităţii şi temeiniciei, conform dispoziţiilor Codului de Procedură Penală. Astfel, afirmaţiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcţiei deţinute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze şi să aducă atingere instituţiei în care îşi desfăşoară activitatea procurorul, precum şi independenţei sistemului judiciar”, arată DNA.

În solicitarea adresată CSM, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie consideră că ”afirmaţiile denigratoare” făcute de primul ministru afectează reputaţia profesională a procurorului care a instrumentat cauza, cât şi a procurorilor abilitaţi să se pronunţe cu privire la legalitatea şi temeinicia soluţiei dispuse în dosarul respectiv – trimitere în judecată.

”Aceste afirmaţii pun la îndoială obiectivitatea cu care sunt instrumentate dosarele penale, cât şi probitatea morală şi profesională a procurorilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestei instituţii, ceea ce este de natură să aducă o gravă atingere independenţei Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Reamintim că independenţa sistemului judiciar este o consecinţă a integrităţii profesionale şi morale, iar imparţialitatea şi integritatea sunt atribute ce trebuie garantate conform prevederilor legale”, mai spune DNA.

Joi, la aproape trei luni şi jumătate de la punerea sa sub urmărire penală în dosarul „Turceni-Rovinari” şi după cinci „vizite” la DNA, Victor Ponta a fost trimis în judecată, pentru fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat, respectiv fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin cabinet individual de avocat, Victor-Viorel Ponta a obţinut de la SCA ”Şova şi Asociaţii” suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi, care însă în realitate nu s-au efectuat.

Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*