Ultimele Știri

DNA: Robert Negoiță a furat de la statul român peste 17 milioane de euro prin neplata TVA

robert negoita

Actualizare 11:30 – Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de

NEGOIȚĂ ROBERT SORIN, la data faptelor administrator al unor societăți comerciale, în prezent primar al sectorului 3 București, cu privire la comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

Potrivit ordonanței de efectuare a urmăririi penale, există aspecte și date din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2005- 2009, prin folosirea resurselor societăților pe care le administra, suspectul Negoiță Robert Sorin a construit trei ansambluri rezidențiale compuse din imobile de locuit și locuri de parcare și a vândut, în nume propriu, un număr de 1.250 din aceste imobile, ascunzând activitatea economică desfășurată prin neînregistrarea ca persoană impozabilă în scopuri de TVA, nedeclararea și neachitarea către bugetul de stat a TVA în valoare de 77.148.021 lei.

Concret, s-a stabilit că, în perioada 2005 – 2009, suspectul Negoiță Robert Sorin a construit, în vederea vânzării, 3 ansambluri rezidențiale formate din vile și blocuri de locuințe și locuri de parcare, situate în București, în orașul Voluntari și orașul Popești Leordeni.

Începând din luna decembrie 2005, Negoiță Robert Sorin a început vânzarea imobilelor pe măsura finalizării acestora, fără a declara organelor fiscale teritoriale activitatea economică desfășurată și fără a achita obligațiile fiscale ce-i reveneau.
În perioada 10.01.2006 – 13.07.2009, acesta a efectuat un număr de 1.250 de tranzacții imobiliare, constând în vânzări de construcții și teren aferent construcțiilor, activități din care a obținut venituri în sumă de 364.714.645 lei.

Având în vedere că Negoiță Robert Sorin a luat măsuri active de comercializare a locuințelor construite în cele trei ansambluri rezidențiale prin mijloace similare unui prestator de servicii sau comerciant, activitatea pe care a desfășurat-o este calificată ca activitate economică, pentru care exista obligația plătirii de TVA către buget.

Pentru a evita plata obligațiilor fiscale aferente veniturilor realizate, Negoiță Robert Sorin a folosit un procedeu ingenios prin care cheltuielile cu realizarea imobilelor, în nume propriu, au fost evidențiate contabil și declarate fiscal de societățile pe care le administra, însă veniturile nu au fost evidențiate. Prin urmare, raportat la cele trei ansambluri rezidențiale, Negoiță Robert Sorin nu a declarat activitatea economică prestată ca persoană impozabilă în scopuri de TVA.

Astfel, deși imobilele „scriptic” au fost edificate de persoana fizică Negoiță Robert Sorin, după finalizare, acestea au fost prezentate, la toate târgurile imobiliare, drept ansamblurile rezidențiale aparținând unei din societățile la care acesta era acționar.

Prin activitățile anterior descrise, prejudiciul total adus bugetului de stat este estimat la 77.148.021 lei și reprezintă TVA de la care Negoiță Robert Sorin s-a sustras prin ascunderea activității economice derulate în nume propriu, în perioada 2005 – 2009.
Suspectului Negoiță Robert Sorin i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Actualizare 10:30 –  După aproximativ 20 de minute Robert Negoiță a ieșit în grabă din sediul DNA și a spus că speră să își dovedească nevinovăția în instanță.  Primarul Sectorului 3 ar fi acuzat de returnări ilegale de TVA în valoare de zeci de milioane de euro.

”Sper să ajungem cât mai repede în instanță cu acest dosar și să dovedesc acolo nevinovăția. Este vorba despre niște fapte de când erau eu în zona de management privat. Nu are nicio legătură cu activitatea mea de când fac management public sau cu demnitatea publică”, a afirmat Negoiță, care a refuzat să spună care este acuzația, susținând că acum i s-a dat o situație.

Întrebat dacă mai candidează pentru un nou mandat, având în vedere că acum are calitatea de suspect, el a precizat: ”Mi-am anunțat intenția de a candida. (…) Păi asta e calitatea din 2009. Nu aș fi candidat deci acum patru ani, nici în 2008 la parlamentare”.

Procurorii DNA vor emite un comunicat de presă din care vom afla mai multe despre situația edilului.


Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a sosit la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat într-un dosar din 2009, în urma unei plângeri depuse de fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar. 

Robert Negoiță a transmis jurnaliștilor că are calitatea de suspect și nu are legătură cu cariera sa politică.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*