Ultimele Știri

DNA: Mită pentru angajații MAE de la Roma. 10% ”taxă” pentru atribuirea unor contracte

mae

Doi angajați ai Ministerului Afacerilor Externe au primit mită pentru atribuirea unor contracte, susțin procurorii anticorupție. Anchetatorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, față de, Bițică Nelu și Bițică Gabriela.

Bițică Nelu, șeful birou administrativ la Accademia di România de la Roma (centru cultural aflat în gestiunea Ministerului Afacerilor Externe), este acuzat de abuz în serviciu și luare de mită.

Bițică Gabriela, economist la Biroul Financiar din cadrul Ambasadei României de la Roma, este inculpată sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită.

”În ordonanțele de dispunere a controlului judiciar se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie 2012 – iulie 2013, inculpații Bițică Nelu și Bițică Gabriela, în calitate de angajați ai Ministerului Afacerilor Externe, au pretins de la reprezentanții unei societăți comerciale sume de bani și un autoturism, reprezentând 10% din valoarea lucrărilor atribuite de ambasadă către firma acestora și au primit efectiv de la aceștia suma de 13.300 de euro.

Primirea sumei respective de bani, de către inculpații Bițică Nelu și Bițică Gabriela, s-a făcut în mai multe etape în perioada noiembrie 2012 – martie 2013, în orașul Roma din Italia, cu excepția sumei de 1.450 de euro pe care soții Bițică au primit-o la București printr-un intermediar.

Societatea respectivă a derulat mai multe contracte de lucrări cu Accademia di România din Roma. Inculpații au pretins și primit suma respectivă de bani pentru ca, în executarea atribuțiilor de serviciu, să atribuie în mod preferențial contracte și pentru a îndeplini acte astfel încât firma privată să beneficieze de toate verificările și aprobările necesare achitării sumelor solicitate în contul lucrărilor efectuate.

Societatea comercială a colaborat cu Accademia di România din Roma și, în luna iulie 2013, a prezentat un deviz de efectuare a unor reparații a 12 spații din incinta academiei în sumă inițială de 19.300 euro. Bițică Nelu a solicitat ca, pe devizul prezentat pentru procedura de selectare în scopul atribuirii altor lucrări, cunoscând că o altă firmă propusese un preț de 25.000 euro, oferta să fie suplimentată cu 5.000 euro.

Prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de supraevaluare cu 5.000 de euro a devizului prezentat inițial, Bițică Nelu a produs în dauna Ministerului Afacerilor Externe din România un prejudiciu material de 5.000 euro.

Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.” – se arată în comunicatul DNA

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*