Ultimele Știri

DNA: Judecător trimis în judecată, în stare de detenție

DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare detenție, pentru executarea unei pedepse privative de libertate, a judecătorului Mihalcea Florica, la data faptelor președinte al Judecătoriei Răcari, județul Dâmbovița, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de: 

– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, (2 acte materiale),
– fals intelectual în formă continuată, (4 acte materiale),
– uz de fals în formă continuată, (4 acte materiale),

 şi în stare de libertate a inculpatului TĂNASE COJOCARU ION, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii noiembrie 2009, inculpata Mihalcea Florica, în calitate de magistrat – judecător la Judecătoria Răcari, jud. Dâmbovița și președinte al respectivei instanțe, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu și ignorarea normelor imperative de procedură civilă, beneficiind de concursul nemijlocit al inculpatului Tănase Cojocaru Ion, a soluționat o cauză care a format obiectul unui dosarului civil, pe baza unor înscrisuri necorespunzătoare adevărului, în absența părților implicate și a tuturor probelor necesare adoptării unei soluții juste.
Concret, la data de 28 octombrie 2009, pe rolul Judecătoriei Răcari, județul Dâmbovița a fost înregistrat un dosarul civil, având ca obiect „hotărâre ce ține loc de act autentic”.
Acțiunea a fost formulată în numele unei persoane, cumpărător de drept (rudă a inculpatului Tănase Cojocaru Ion), solicitându-se ca, printr-o sentință, să se constate că între acesta și o altă persoană, vânzător, a intervenit un contract de vânzare-cumpărare cu privire la o suprafață de teren de 3.200 mp, evaluată la suma de 3.000 lei.
În susținerea acțiunii au fost depuse la instanță printre alte documente și un înscris denumit „partaj voluntar”, întocmit în fals la data 20 iulie 2009, de către inculpatul Tănase Cojocaru Ion. Întocmind acest document, inculpatul a creat impresia că suprafața de teren menționată mai sus aparținea numai vânzătorului, în condițiile în care acesta mai avea un frate moștenitor de drept al terenului, care a aflat ulterior despre această tranzacție.
La data de 17 noiembrie 2009, acționând în condițiile arătate mai sus, inculpata Mihalcea Florica a pronunțat o sentință civilă prin care s-a constatat vânzarea-cumpărarea bunului in litigiu, acest document ținând loc de titlu de proprietate.
Ulterior, în luna ianuarie 2010, suprafața respectivă de teren a fost vândută unei firme de către inculpatul Tănase Cojocaru Ion, printr-un intermediar, cu suma de 60.587 lei (echivalentul a 14.670 euro).
Astfel, prin acțiunile lor, cei doi inculpați au creat o pagubă în dauna persoanelor îndreptățite să beneficieze de terenul respectiv și, totodată, un folos necuvenit în beneficiul inculpatului Tănase Cojocaru Ion, beneficiarul de fapt al terenului.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile deținute de cei doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Ploiești, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

MIHALCEA FLORICA a mai fost trimisă în judecată pentru fapte similare (vezicomunicat nr. 67/VIII/3 din data de 14 februarie 2012), iar față de aceasta a fost pronunțată o hotărâre de condamnare definitivă comunicate-hotărâri de condamnare din 17 aprilie 2015.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*