Ultimele Știri

DNA: Ioan Oltean a luat 600.000 de euro mită în biserică

oltean

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au pus sub acuzare pe deputații Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu, deoarece ar fi aranjat o retrocedare ilegală pentru samsarul imobiliar Mihai Rotaru. În acest dosar au fost reținuți Sergiu Diacomatu, un evaluator și o fostă membră a Comisiei Centrale pentru stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP.

Potrivit DNA, Ioan Oltean a primit o mită de 600.000 de euro de la Mihai Rotaru în incinta unei biserici. Liberalul este acuzat complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și trafic de influență.
Cătălin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), în prezent deputat în Parlamentul României, (trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză), a fost pus sub acuzare pentru infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

„La data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire unei persoane.

Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat, și totodată a facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani. Suma plătită în acest dosar de despăgubire pentru un teren reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.

Persoana beneficiară a sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță.

De asemenea, din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul și cu președinta ANRP(Crinuța Dumitrean), și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.”, se arată în comunicatul DNA. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*