Ultimele Știri

DNA: Ghiță a corupt alegători la parlamentarele din 2012 și prezidențialele de anul trecut

Sebastian Ghiță

DNA a extins urmărirea penală a lui Sebastian Ghiţă pentru trafic de influenţă, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la schimbarea destinaţiei fondurilor UE şi coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din 2012 şi la cele prezidenţiale din 2014.

Sebastian Ghiță a fost invitat astăzi la sediul DNA Ploiești pentru a i se aduce la cunoștință noile acuzații din dosarul cumnatului lui Victor Ponta. Pe lângă noile acuzații de spălare de bani şi coruperea alegătorilor, acesta nu are voie să părăsească orașul de domiciliu, Ploiești, și să-și exercite funcția de deputat.

„Asupra mea s-a luat o măsură fără să ştiu ce am făcut, probabil pentru a fi umilit, să nu părăsesc Ploieştiul timp de două luni. Azi mi-am dat seama că acest dosar este o etapă în ce mi s-a întâmplat în ultimele două săptămâni, presiuni constante, întrebări, luări la rost, ameninţări, care vizau demisia lui Victor Ponta. Nu îl pot influenţa pe Victor Ponta să îşi dea demisia când doresc procurorii, nu am această influenţă. 

O parte din dosar vizează alegerile prezidenţiale, nu îmi cer scuze că PSD, Victor Ponta, eu, mulţi alţii am încercat să obţinem încrederea electoratului. Am interdicţie să vorbesc cu Victor Ponta, nu o înţeleg, nu ştiu care e justificarea, şi nu scrie nicăieri de ce nu pot vorbi.

Cred că e un dosar politic care vizează dărâmarea acestui guvern şi convingerea lui Victor Ponta că dacă nu îşi dă demisia când vor aceşti oameni, mama, cumnatul, sora, prietenii vor plăti. Azi a venit rândul meu, al familiei şi al prietenilor mei, absolut toată lumea are sechestru pe conturi, firmele sechestrate, acţiunile sechestrate, până la o sumă nelimitată, aşa se spune în cazul meu.

Am contracte, dovezi, impozite plătite statului, dovezi că acei bani sunt ai mei şi sunt curaţi. Voi face plângere la procurorul general.

Mi se pare ilegală interzicerea de către un procuror unui ales în funcţie să îşi exercite această atribuţie, trebuie să înţelegem că parlamentarii români, oricât de urât îi arată procurorii, sunt aleşii oamenilor. Este un atentat la democraţie”, a declarat Sebastian Ghiţă.

În același timp procurorii au trimis comunicatul DNA în care se precizează că „în perioada 2000 – 2015, Sebastian Ghiță Sebastian a obținut importante sume de bani în mod nelegal – prin traficarea influenței – sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operațiuni reale.

Banii au fost ‘spălați’ printr-o multitudine de operațiuni financiar – bancare fără justificare economică, iar ulterior, o parte din aceștia au fost folosiți în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 și prezidențiale din anul 2014. Aceste tranzacții financiare au avut ca scop și rezultat inclusiv sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate ca valoare, reprezentând impozit pe profit și TVA”.

Totodata, procurorii sustin că „în campania electorală pentru alegerile parlamentare din anul 2012, când inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a candidat și a câștigat un post în Camera Deputaților, o parte din banii ‘economisiți’ prin metoda explicată mai sus, în cuantum de 279.000 lei, au fost extrași și folosiți pentru achizitionarea de pe piața neagră de așa zise materiale electorale (de exemplu tigăi), ce au fost utilizate pentru a determina un numar important de persoane să îl voteze. Pentru justificarea aparentă a cheltuielilor, au fost întocmite documente fictive prin intermediul societăților controlate de acesta”.

De asemenea, instituția transmite că Sebastian Ghiță a conceput, inițiat și coordonat o „activitate de corupere a alegătorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidențiale din anul 2014, în scopul obținerii de voturi pentru candidatul Victor Ponta. Suma remisă de acesta pentru influențarea opțiunilor electorale a fost în cuantum de 350.000 de euro”.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*