Ultimele Știri

DNA: Dan Adamescu, sub control judiciar. Cauțiune de 40 milioane lei

astra adamescu

Procurorii DNA au dispus luni luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune pentru 60 de zile față de omul de afaceri Dan Adamescu, președinte al Consiliului de Supraveghere al SC Asigurare Reasigurare Astra, cauțiunea fiind stabilită la 40 de milioane de lei.

„Inculpatul Adamescu Dan Grigore va depune o cauțiune în valoare de 40 de milioane de lei, care va fi consemnată pe numele inculpatului la dispoziția Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție — Direcția Națională Anticorupție sau prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumelor respective, în favoarea (…) DNA. Cauțiunea se va depune în termen de 10 zile”, se precizează în comunicat.

Potrivit procurorilor anticorupție, faptele pentru care Adamescu este urmărit penal au fost comise în perioada 2011 — 2013.

„Inculpatul (…) a administrat în mod defectuos societatea ASTRA, în scopul obținerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/ metode ilegale pentru a cosmetiza situația financiară a societății ASTRA, măsuri de natură să acopere activitatea infracțională, dar care, în subsidiar, au determinat și alterarea gravă a mecanismelor de funcționarea pieței interne a asigurărilor”, susține DNA.

Activitatea infracțională s-ar fi desfășurat și în contextul unei presupuse complicități a unor funcționari cu funcții de conducere din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), care s-a transformat din aprilie 2013 în Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

„În perioada 2011 — 2013, inculpatul Adamescu Dan Grigore, în calitate de reprezentant, în fapt și în drept, al Societății de Asigurare Reasigurare Astra SA, cu încălcarea unor dispoziții din Codul fiscal și a legislației aplicabile pieței asigurărilor și reasigurărilor, a efectuat o serie de demersuri păguboase pentru societate, în sensul că a lipsit-o de lichiditățile necesare desfășurării activității de asigurare; de asemenea, raportările distorsionate făcute i-au împiedicat pe reprezentanții ASF să supravegheze activitatea ASTRA, astfel încât să asigure protecția asiguraților și să contribuie la menținerea stabilității pieței asigurărilor”, se arată în comunicat.

În urma acestor acțiuni, societatea ASTRA a intrat în procedura administrării speciale și ulterior în faliment, paguba produsă patrimoniului acesteia fiind de 795.387.999 de lei.

Societatea a fost păgubită ca urmare a faptului că Adamescu a dispus acordarea de împrumuturi de peste 100 de milioane de lei societăților afiliate, bani care nu au fost restituiți. Împrumuturile au fost acordate fără ca decidentul să manifeste vreun interes în evaluarea riscului de credit și fără să ia măsuri prudențiale, astfel încât să fie protejate resurselor financiare necesare desfășurării activității autorizate a societății ASTRA.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*