Ultimele Știri

DNA cere arestarea preventivă a fostului viceguvernator, Bogdan Olteanu

bogdan olteanu

Procurorii DNA cer instanței supreme să înlocuiască măsura arestului la domiciliu cu arestul preventiv în cazul lui Bogdan Olteanu, fostul viceguvernator al BNR spunând că speră să rămână acasă sau să fie cercetat în libertate, în dosarul în care este acuzat că a primit un milion de euro de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

Înalta Curte de Casație și Justiție judecă joi contestația formulată de Direcția Națională Anticorupție după ce, în 29 iulie, un judecător de drepturi și libertăți de la instanța supremă a decis ca Bogdan Olteranu să fie plasat în arest la domiciliu, respingând cererea procurorilor de arestare preventivă, arată news.ro.

Decizia a fost contestată și de Bogdan Olteanu, care vrea să fie lăsat în libertate sau să fie luată în cazul său cel mult măsura controlului judiciar.

“Sper să rămân acasă.  Va fi o zi lungă”, a declarat Bogdan Olteanu, la intrarea în sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Fostul viceguvernator al BNR a fost audiat, miercuri, la DNA, în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influență, el declarând că nu este vinovat, dar crede că ceea ce era să se întâmple cu el, s-a întâmplat, iar de acum rămâne să își găsească dreptatea.

Bogdan Olteanu a spus că speră ca, după judecarea contestației sale, instanța supremă să retragă măsura arestului la domiciliu și să fie lăsat liber.

Bogdan Olteanu a fost pus sub acuzare pentru trafic de influență și este în arest la domiciliu din 29 iulie, iar în 1 august a demisionat din funcția de viceguvernator al BNR. Conducerea Camerei Deputaților a luat act în 10 august de demisia lui Bogdan Olteanu.

Anchetatorii arată, în referatul prin care au cerut instanței supreme arestarea preventivă, că în 31 iulie 2008, Bogdan Olteanu, atunci președinte al Camerei Deputaților, a mers în Delta Dunării, însoțit de o altă persoană, care a intermediat discuția cu omul de afaceri. ”Transportul celor doi în Deltă s-a realizat cu un elicopter”, potrivit documentului citat.

În schimbul folosirii influenței sale pentru numirea în postul de guvernator al rezervației Delta Dunării, Olteanu a cerut un milion de euro pe care urma să-i primească în numerar, susțin procurorii. Persoana care a fost numită ca guvernator a fost chemată la Guvern pe 2 septembrie 2009, cu două săptămâni înaintea adoptării hotărârii de desemnată pentru acel post, mai arată anchetatorii.

Transferul banilor ceruți de Bogdan Olteanu ar fi fost făcut dintr-un cont bancar deschis în Cipru într-unul din Bulgaria, deschis de o firmă înregistrată în Delaware, Statele Unite. Din contul din Bulgaria, banii au fost retrași în numerar în trei tranșe, în 28-30 octombrie 2008, au mai stabilit procurorii.

Un alt folos necuvenit primit de Olteanu ar fi constat în servicii de consultanță în campania electorală din 2008 pentru alegerile parlamentare. Concret, o anumită firmă i-ar fi pus la dispoziție lucrări de analiză politică și sondaje de opinie.

DNA a anunțat că se fac acte de urmărire penală în această cauză și față de alte persoane.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, că lui Olteanu i-ar fi fost dusă suma de două milioane de euro cash, de la Sorin Ovidiu Vîntu, printr-un intermediar, după ce cei doi se întâlniseră la proprietatea omului de afaceri, în Delta Dunării. Din această sumă, un milion de euro i-ar fi revenit lui Călin Popescu Tăriceanu, pentru numirea lui Liviu Mihaiu ca guvernator al Deltei.

Liviu Mihaiu a fost numit, în septembrie 2008, de către premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, în funcția de guvernator al rezervației naturale Delta Dunării, post pe care l-a ocupat până în februarie 2009. 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*