Ultimele Știri

DNA caută procurori cu bună reputaţie şi conduită morală ireproşabilă

Direcţia Naţională Anticorupţie scoate la concurs 63 de posturi de procuror şi 10 de grefier

dna

Direcţia Naţională Anticorupţie scoate la concurs 63 de posturi de procuror şi 10 de grefier. A crescut foarte mult numărul de dosare pe care instituţia le instrumentează. DNA impune candidaţilor să îndeplinească un set de condiţii. 

Pot candida magistraţi cu 6 ani vechime. Până pe 25 septembrie trebuie să depună, pe lângă CV, şi câteva cazuri rezolvate, iar în octombrie vor susţine interviul.

Candidatul ideal, spune adjunctului şefului DNA, Călin Nistor, trebuie să aibă şi o bună reputaţie, conduită morală ireproşabilă, capacitate de a lua decizii şi rezistenţă la stres, cu calificative de foarte bine primite în ultimii ani.

DNA are în lucru 6500 de dosare, mai mult de jumătate înregistrate numai de la începutul anului. Fiecare procuror are cam 60 de dosare repartizate.

Selecţia va fi foarte riguroasă. Conducerea DNA se teme ca în instituţie să nu se infiltreze cu procurori slab pregătiţi, leneşi, potenţiale cârtiţe sau chiar corupţi.

Deşi pare incredibil, la unele interviuri s-au prezentat candidaţi care erau vizaţi de anchete DNA. Procurorii respectivi nu aveau însă calitate de suspecţi sau inculpaţi aşa că nu aveau de unde să ştie că erau vizaţi de anchete.

DNA a avut astfel de cazuri. În urmă cu doi ani, şeful biroului DNA Slobozia, procurorul Dumitru Cristudor, a fost arestat de colegii săi de la Bucureşti pentru că a primit mită de la un om de afaceri ca să îi dea ponturi din dosare. Procurorul a primit pavele de piatră, brazi şi un Audi de peste 16 mii de euro. Anul trecut, el fost condamnat la 3 ani de închisoare.

DNA are în total puţin peste 700 de angajaţi: aproape 200 de procurori, cam tot atâţia poliţişti şi grefieri.

Un procuror DNA câştigă în medie în jur de 9500 de lei pe lună.

Instituţia are un buget de 23 milioane de euro pe an dar numai în 2015 a pus sechestre pe bunuri în valoare de 120 de milioane de euro.

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*