Ultimele Știri

DNA a pus ochii pe Facebook! Cum verifică procurorii telefoanele corupților

Direcția Națională Anticorupție a pus ochii pe rețelele de socializare pentru a descoperi convorbirile persoanelor vizate în anchetele de corupție. Corupții ar trebui să se teamă de vigilența procurorilor DNA deoarece instituția condusă de Laura Codruța Kovesi a făcut investiții în programe de verificare a convorbirilor și mesajelor pe rețelele de socializare.

Chiar dacă mesajele au fost șterse programele utilizate de procurori le pot descoperi. Acest lucru le poate da mari bătăi de cap persoanelor anchetate și le poate trimite chiar în spatele gratiilor. DNA a demarat procedura de cerere de ofertă pentru actualizarea informatică a programelor software instalate la sediul instituției, fiind dispusă să plătească aproximativ 443.000 de lei în acest sens. 

DNA a solicitat actualizare informatică și pentru programul Internet Evidence Finder- IEF, fiind vorba despre un “software pentru investigație artefacte Internet”. Respectivul program, cumpărat anul trecut, “evidențiază artefacte din următoarele: Facebook Chat, Fragmente de pagini Facebook, MySpace Live Chat, Previzualizări mesaje de poștă Facebook, Facebook Status Updates / Wall Posts, Poștă electronică Facebook, Fotografii Facebook, World of Warcraft Chat, Second Life Chat, Istoric Xbox 360 Internet Explorer, Instagram, Yahoo! Messenger, Bebo Live Chat, GoogleTalk Chat, modificări de status Twitter, artefacte Firefox, istoric mIRC Chat, istoric Chrome, istoric Skype, Google+ Chat, istoric Opera Web, Google Maps, salvări iOS, cuvinte introduse de utilizatori prin Google, Yahoo, Bing, Pirate Bay”, potrivit unui document al DNA.

DNA-Facebook

DNA-Facebook1

Mai mult, software-ul poate aduna dovezi atât din telefoanele și tabletele persoanelor vizate, cât și din calculatoarele acestora.

Tot prin cumpărare directă, instituția a achiziționat și un “modul software Mobile pentru Internet Evidence Finder – Magnet Forensics ” și un “modul software Business pentru Internet Evidence Finder – Magnet Forensics”, acestea costând puțin peste 5.000 de lei.

Primul program ajută la recuperarea “dovezilor” din telefoanele cu sisteme de operare Android și iOS, fiind vizate inclusiv aplicațiile instalate, printre care și Facebook, WhatsApp, Viber și Twitter, precum și SMS-urile trimise sau primite (chiar dacă au fost șterse), locațiile GPS, fotografiile și filmulețele șterse, registrul de apeluri și nu numai, potrivit informațiilor disponibile pe site-ul producătorului. Al doilea program  pe care l-a dorit DNA vizează peste 55 de aplicații Business, printre care și documente PDF și Microsoft Office, dar și mailuri.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*