Ultimele Știri

DNA a extins urmărirea penală în dosarul „Partida Romilor”

paun voicu

Procurorii anticorupţie au extins urmărirea penală faţă de deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun dar şi faţă de managerul de proiect, managerul general şi directorul economic al asociaţiei romilor „Pro Europa” după ce au descoperit că o parte din fondurile europene destinate incluziunii romilor au fost folosite în campania electorală.

Noile probe pe care le-au descoperit procurorii anticorupţie arată că, în contextul campaniei electorale parlamentarele din anul 2012, Mădălin Voicu, în calitate de preşedinte de onoare al Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, a solicitat si a obţinut, în numerar, de la reprezentanţii organizaţiei, suma de 100.000 lei, potrivit unui comunicat DNA.

„Această sumă de bani a fost folosită de inculpat în campania electorala din anul 2012, în care a candidat din partea unui partid politic pentru obţinerea calităţii de deputat. În perioada octombrie 2014, reprezentanţii Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, folosindu-se de un număr de 17 contracte de împrumut încheiate în mod fictiv în lunile octombrie 2012 şi mai 2013, au retras din conturile acesteia suma de 846.000 lei, sub pretextul restituirii unor datorii inexistente. Contractele respective au fost semnate, din partea Asociaţiei Partida Romilor „Pro Europa”, de inculpaţii Păun Nicolae, Rotariu Florentina şi Paraschiv Iulian, acesta din urmă în calitate de manager al proiectului «Acces pe piaţa muncii, o şansă pentru tine»”, se arată în comunicatul citat.

Procurorii mai specifică şi faptul că, în vederea confiscării extinse, s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului pe bunurile imobile aflate în proprietatea societăţii SC Niky Scorpion Alcom S.R.L., până la concurenţa sumei de 30.470.708,72 lei.

Mădălin Voicu şi soţia acestuia au fost, vineri dimineaţă, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie la ora 9.30 şi au refuzat să facă declaraţii, atât înainte, cât şi după întâlnirea cu procurorii, care a durat aproximativ o oră.

Deputatul Mădălin Voicu a mers la Direcţia Naţională Anticorupţie şi în 1 martie, când a fost anunţat de procurori că i-a fost pusă sub sechestru o parte din avere, pentru prejudiciul de 400.000 de lei pe care l-ar fi produs, măsura fiind luată în dosarul „Partida Romilor”, în care este acuzat de trafic de influenţă, fals în declaraţii şi spălare a banilor. Atunci, s-a prezentat la DNA şi soţia deputatului, pusă sub acuzare în acelaşi dosar, şi aceasta fiind anunţată că i-a fost pusă sub sechestru o parte din avere.

Procurorii urmau să identifice ce bunuri are Voicu, iar în funcţie de cuantumul prejudiciului să indisponibilizeze suma respectivă din averea deputatului.

Mădălin Voicu este cercetat în libertate în dosarul “Partida Romilor”. Procurorii DNA au cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru reţinerea şi arestarea lui Voicu, însă cererea a fost respinsă.

În 18 februarie, la o zi după decizia Camerei Deputaţilor, procurorii l-au pus pe Mădălin Voicu sub control judiciar pe cauţiune, stabilită la 500.000 de lei, fiindu-i  stabililite mai multe obligaţii, printre care să nu părăsească ţara şi să se prezinte la poliţie în zilele stabilite în cadrul supravegherii judiciare. Voicu a contestat măsura luată de procurori la instanţa supremă, care în 24 februarie a decis ridicarea controlului judiciar pe cauţiune.

Deputatul Nicolae Păun a fost pus sub acuzare în acelaşi dosar şi arestat preventiv în 27 februarie, după ce Camera Deputaţilor a avizat cererea procurorilor DNA. Păun a fost eliberat din arestul Poliţiei Capitalei în 27 aprilie, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca el să fie cercetat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat că a folosit fonduri europene cu care au fost finanţate două programe privind integrarea romilor în alte scopuri decât cele declarate.

Păun este acuzat de efectuare de operaţiuni comerciale incompatibile cu funcţia, folosirea de documente sau declaraţii false pentru a obţine pe nedrept fonduri europene, schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spălare a banilor, influenţare a declaraţiilor şi cumpărare de influenţă, evaziune fiscală şi folosirea, cu rea-credinţă, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect, ambele în formă continuată.

Acuzaţiile procurorilor DNA sunt legate de derularea a două proiecte cu finanţare din fonduri europene de către Asociaţia Partida Romilor: ”Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunităţile de romi” şi ”Acces pe piaţa muncii – O şansă pentru tine”, ambele în perioada 2010 – 2013.

Din probele administrate a reieşit că obiectivele primului proiect nu au fost realizate, că majoritatea banilor destinaţi proiectului (77%) au fost folosiţi pentru plata salariilor angajaţilor, costurile cu personalul angrenat în implementarea proiectului au fost supraevaluate, la cursurile de pregătire organizate la două hoteluri din Sinaia au participat doar 163 de persoane existente în Registrul grupului ţintă format din 3.296 persoane.

Procurorii mai arată că, în perioada 2011-2015, Păun i-a plătit lunar lui Mădălin Voicu sume fixe în cuantum total de 217.300 lei şi a asigurat un salariu soţiei acestuia, cercetată în cauză, fără nicio contraprestaţie, în cadrul unuia dintre proiectele derulate de Partida Romilor.

Aceste foloase ar fi fost oferite pentru ca deputatul Mădălin Voicu să intervină la funcţionari şi demnitari, printre care şi fostul ministru al Finanţelor Eugen  Teodorovici, ceea ce a avut ca rezultate validarea proiectelor cu finanţare europeană, promovarea unui proiect de lege privind amnistia contribuţiei de asigurări de sănătate pentru anumite categorii de persoane fizice şi neîncasarea, de către ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise către persoanele angajate, în mod fictiv, în cadrul Partidei Romilor „Pro Europa”, mai spun procurorii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*