Ultimele Știri

DNA a cerut de la MAE documente legate de contractele cu firmele lui Sebastian Ghiță

dna

Procurorii DNA Ploiești au cerut Ministerului Afacerilor Externe documentația privind atribuirea contractului IT pentru „Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni”, relatează RomaniaCurata.ro, citând surse diplomatice și judiciare.

Contractul de 7 milioane de euro a fost atribuit de MAE în 2015 asocierii dintre Siveco și Expert One Research (fostă XOR IT Systems), o firmă cu acționari apropiați de Sebastian Ghită, care e vizat acum de o cerere de arestare într-un alt dosar penal. 

SIMISC este sistemul IT al MAE care furnizează servicii electronice prin care cetăţenii români din Diaspora pot solicita online informaţii consulare, documente de identitate şi călătorie, servicii pentru cetăţenie, acte de stare civilă sau notariale.

SIMISC este parte a unui sistem online al MAE mult mai mare, denumit E-CONS, în valoare de 50 de milioane de euro. Sistemul Informatic Integrat Consular conţine şase componente: Sistemul Naţional de Informaţii privind Vizele (SNIV), Portal pentru facilitarea solicitării vizelor (E-Viza), Sistemul Informatic Integrat de Management al Documentelor de Călătorie (E-Pass), Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS), Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetăţeni (SIMISC) şi Registrul Electronic al Documentelor (RED), precizează Romaniacurata.ro.

Potrivit anunţului de atribuire publicat în SEAP, „persoanele cu funcţii de decizie legate de procedura de atribuire sunt: Daniel Eusebiu Goşea, director; Alexandru Enache, şef serviciu; Marian Mihail Tache, p. şef serviciu”

Eusebiu Goşea este directorul Direcţiei Schengen din MAE. Potrivit unor surse din minister, Goşea este mason, membru al Lojei Philadelphia şi apropiat de Robert Cazanciuc, fostul secretar general al MAE şi fost ministru de Justiţie în Guvernul Ponta. Cazanciuc este căsătorit cu o verişoară a fostului premier Victor Ponta.

Potrivit aceloraşi surse, de promovarea proiectului online SIMISC s-a ocupat directorul Departamentului Consular din MAE, Bogdan Stănescu, de asemenea privit în minister ca un apropiat la fostului secretar general şi ministru de Justiţie, Robert Cazanciuc.

Contractul SIMISC a fost atribuit pe vremea fostului ministru de Externe, Bogdan Aurescu (PSD).

Ce spunea MAE despre atribuirea contractului SIMISC

“Contractul respectiv a fost atribuit prin parcurgerea procedurii legale de licitaţie publică deschisă, desfăşurată prin intermediul SEAP, iniţiată la data de 30. 05. 2014. În cadrul unei astfel de proceduri poate participa orice operator economic care îndeplineşte condiţiile de participare stabilite de autoritatea contractantă.

Potrivit legislaţiei în materia achiziţiilor publice, autoritatea contractantă nu poate formula criterii restrictive privind participarea la procedura de achiziţii pe considerente cum ar fi numele acţionarilor sau relaţiile comerciale dintre firmele participante (….)

La licitatia publică respectivă au fost depuse cinci oferte. Criteriul de atribuire a fost oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere tehnico-economic”, a arătat MAE în ianuarie 2015.

Şi programul E-VIZA, parte a E-CONS, a fost implementat de o companie apropiată de Sebastian Ghiţă, subliniază Romaniacurata.ro.

În septembrie 2013, Ministerul de Externe a atribuit un contract de peste  4,5 milioane euro pentru implementarea E-VIZA, portalul electronic pentru obţinerea vizelor. Contractul a fost adjudecat de Teamnet International în asociere cu Asesoft International şi Quality Business Solutions.

E deja de notorietate că Asesoft şi Teamnet sunt firme fondate şi apropiate de Sebastian Ghiţă, fapt confirmat de procurori atunci când au pus sechestru pe averea şi companiile controlate de deputat. Despre Quality Business Solutions se ştie însă mai puţin.Compania aparţine lui Octavian Dumitru Nicolau. Potrivit Rise Project, soţia lui Nicolau şi-a vândut acţiunile din firma 2K Telecom – deţinută acum de fratele lui Ghiţă, Alexandru – chiar lui Sebastian Ghiţă, în 2005. Bani de la MAE ar fi ajuns ca şpagă la fostul primar al Ploieştiului, scrie portalul online romaniacurata.ro.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*