Ultimele Știri

Dmitri Rogozin acuză Chișinăul că transformă copiii ruși în români

Dmitri Rogozin

Vocalul vicepremier rus Dmitri Rogozin a ieșit din nou la rampă pentru a acuza Republica Moldova. Uitând de metodele moscvite de a rusifica basarabenii, oficialul rus a criticat autoritățile de peste Prut pentru subiectele oferite la examenul de istorie a elevilor din gimnaziile cu predare în rusă.

În timp ce Federație Rusă se confruntă cu mari probleme economice, care vor deveni în curând și sociale, vicepremierul Dmitri Rogozin este preocupat în continuare de politica externă și îndeosebi de cea orientată spre fostele republici sovietice.

Subiectele de la examenul de istorie pentru abslovenții de gimnaziu vorbitori de limbă rusă l-au deranjat pe Dmitri Rogozin, fiindcă aceastea arată modul prin care copiii ruși din Republica Moldova sunt transformați în români, după părerea sa.

Оригинальный способ превращения русских детей Молдавии в настоящих румын

Posted by Dmitry Rogozin on mercredi 8 juillet 2015

La una dintre cerințele de la examenul de istorie, desfășurat pe 15 iunie, elevii au trebuit să identifice într-o caricatură un simbol folosit de autor pentru a transmite un mesaj despre Pactul Molotov-Ribbentrop.

La un alt subiect, absolventii au de studiat un articol intitulat „Consiliul Europei cere Rusiei să asigure dreptul la educație în Transnistria” și să răspundă la întrebarea: „Drepturile cetățenilor cărui stat sunt vizate prin acest demers al Consiliului Europei?”.

De asemenea, la un alt punct este prezentat un tabel cronologic cu evenimente importante care au avut loc în Europa de Est în perioada 1985 – 2007. Aici, elevilor li se solicită să identifice două evenimente ale revoluției anticomuniste din România.

La un alt subiect, candidații trebuiau să scrie un eseu despre drama deportaților din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, un act al justiției în regimul totalitar sovietic.

Ceea ce nu a înțeles Dmitri Rogozin e faptul că subiectele atât pentru vorbitorii de română, cât și pentru celelate minorități au fost aceleași, iar pe lângă obiectele de Istoria Românilor și Istoria Universală din orarul gimnazial, rușii au mai multe ore dedicate studierii istoriei ruse.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*