Ultimele Știri

Dmitri Medvedev: Rusia a pierdut 25 miliarde de euro din cauza sancţiunilor europene

Dmitri Medvedev şi Vladimir Putin

Premierul rus Dimitri Medvedev a anunţat, astăzi, că PIB-ul Rusiei s-a contractat cu aproximativ 2% în primul trimestru din 2015, fiind primul oficial de la Kremlin care recunoaşte că economia rusă se află într-un declin din cauza sancţiunile impuse de Uniunea Europeană.

Cele mai severe presiuni asupra economiei ruse au venit ca o consecinţă a ‘principalei decizii politice adoptate anul trecut – revenirea Crimeii la Rusia’, a afirmat Medvedev în Parlamentul Rusiei.

„Pierderile din cauza restricţiilor sunt semnificative. Potrivit estimărilor unor experţi străini, Rusia a suferit pierderi de 25 de miliarde de euro în total, ceea ce înseamnă 1,5% din produsul intern brut”, a spus premierul parlamentarilor ruşi.

Totuşi, Dmitri Medvedev a anunţat că cifra ar putea creşte semnificativ anul acesta, iar economia şi-ar putea reveni din cea mai gravă recesiunea înregistrată din 2009.

“Dacă presiunea externă se va intensifica şi preţul petrolului va rămâne la niveluri extrem de joase pentru mult timp va trebui să ne dezvoltăm într-o nouă realitate economică”, a explicat premierul rus.

Economia rusească a înregistrat o creştere de doar 0,6% anul trecut, afectată de sancţiunile impuse de Occident pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina. Banca Centrală a Rusiei estima recent că anul acesta PIB-ul ar putea să scadă cu 5% dacă preţul barilului de petrol va rămâne în jurul valorii de 60 de dolari.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*