Ultimele Știri

‘Distrugerea ISIS este obligaţia întregii comunităţi internaţionale!’ Franţa va cere oficial ajutorul UE în urma atacurilor teroriste

Franţa va cere oficial marţi ajutorul altor state membre ale Uniunii Europene, în urma atacurilor teroriste comise vineri la Paris, soldate cu cel puţin 129 de morţi şi revendicate de gruparea Stat Islamic, relatează DPA în pagina online.

hollande

Mai mulţi diplomaţi au confirmat luni seara, la Bruxelles, că o cerere de ajutor va fi depusă la reuniunea de marţi a miniştrilor Apărării din statele UE.

Cererea Guvernului francez se va baza pe articolul 42, paragraful 7 din Tratatul Uniunii Europene, care prevede că, „dacă un stat membru este victima unei agresiuni armate pe teritoriul său, celelalte state membre vor avea obligaţia (de a-i acorda) ajutor şi asistenţă prin toate mijloacele de care dispun, conform Articolului 51 al Cartei Naţiunilor Unite”.

De asemenea, preşedintele francez, Francois Hollande, se va întâlni marţi, la ambasada SUA din Paris, cu secretarul de Stat american, John Kerry.

După ce a ajuns la Paris luni noaptea, Kerry a declarat că, în final, gruparea Stat Islamic şi toţi cei care îi împărtăşesc „ideologia vrednică de dispreţ” vor fi învinşi.

Hollande a declarat luni, în discursul rostit în faţa membrilor Parlamentului, reuniţi la Versailles, că Franţa este „în război” împotriva terorismului, iar atentatele de la Paris sunt agresiuni împotriva „stilului de viaţă” şi „valorilor” franceze.

„Ne confruntăm cu o organizaţie, Daesh (Stat Islamic), care dispune de teritorii, de resurse financiare şi de capacităţi militare. De la începutul anului, organizaţia teroristă a comis atacuri la Paris, în Danemarca, în Tunisia. Aceşti terorişti masacrează zilnic oameni; de aceea, distrugerea Daesh (Stat Islamic) este obligaţia întregii comunităţi internaţionale. Am cerut Consiliului de Securitate ONU să se reunească rapid pentru adoptarea unei rezoluţii în sensul distrugerii organizaţiei teroriste”, a precizat Hollande.

„Trebuie să distrugem această organizaţie pentru a salva populaţia, dar şi pentru a ne apăra şi a evita venirea lor pe teritoriile noastre. Siria a devenit cea mai mare fabrică de terorişti din lume. Este necesară o coaliţie internaţională unică. În acest sens, mă voi întâlni cu preşedinţii din SUA şi Rusia, Barack Obama şi Vladimir Putin, pentru a discuta despre unificarea forţelor”, a adăugat Hollande.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*