Ultimele Știri

Disperarea minerilor a devenit subiectul unor jocuri politice

proteste mineri

Disperarea minerilor și energeticienilor a devenit subiectul unor jocuri politice, atât din partea actualei guvernări a premierului Victor Ponta, cât și a premierului din umbră, Cătălin Predoiu. 

Realitatea dezastrului economic și social din Valea Jiului atinge noi cote în ultimele luni. Începând cu anul 2000, minerii au fost puși în fața faptului împlinit. Guvernele care s-au perindat pe la Palatul Victoria au decis privatizarea marilor societăți și combinate, astfel industria României a devenit o ruină. Privatizările frauduloase și păguboase au dus la dispariția industriei, acțiune care a dus automat la închiderea minelor. Deoarece nimeni nu a mai avut nevoie de materia brută extrasă din Valea Jiului sau închis minele, iar minerii au fost disponibilizați.

Ultimele mii de mineri care încă mai activează în Valea Jiului sunt în pragul disperării în urma deciziei Guvernului Ponta de a face noi concedieri. Oamenii se plând de situația dramatică în care sunt puși, având rate la bănci și copii de crescut.

Aceste acțiuni ale guvernului au devenit rapid un motiv de manipulare politică venită din partea liberală, care își dorește cu ardoare să îl alunge pe Victor Ponta de la Palatul Victoria. Liberalii la fel ca și social democrații nu au făcut nimic pentru minerii din Valea Jiului timp de 20 de ani, doar au fost folosiți ca instrument pentru jocuri politice. De la mineriade și până astăzi oamenii din Valea Jiului au fost o jucărie politică pentru mai marii de la București.    

Joi au ieșit în stradă patru mii de mineri si energeticieni, angajați ai Complexului Energetic Oltenia (CEO), pentru a protesta împotriva conducerii companiei și a Guvernului Ponta.

Manifestanții au suportat ploaia și frigul timp de o oră și jumătate în Piața Prefecturii din Târgu Jiu și au protestat față de concedierile anunțate. Conducerea companiei propune două mii de concedieri, o mie de externalizări și reducerea unor drepturi salariale, cum ar fi sporuri și prime.

Manifestanții au cerut demisia managerului Laurențiu Ciurel (fost membru PSD, un apropiat al premierului Ponta), acuzându-l că în cei doi ani de management privat a transformat o companie rentabilă într-o societate cu risc de insolvență. Participanții la miting au acuzat conducerea CEO că fondul de salarii a scăzut.

La rândul său managerul Complexului Oltenia afirmă că sindicaliștii Federației Naționale Mine Energie vorbesc zilnic la telefon cu premierul din umbră al noului Partid Național Liberal, Cătălin Predoiu. 

“Sunt mitinguri politice sută la sută. Domnii ăștia de la FNME spun încontinuu că vorbesc cu Cătălin și că nu-i lasă Cătălin, sau că m-a sunat Cătălin, din oră în oră, să vedem ce facem, Cătălin în sus, Cătălin în jos. Știți cine este Cătălin, nu ? Este vorba despre Cătălin Predoiu. Toate zonele politice sunt interesate să se folosească de aceşti sindicalişti, care sunt trimişi în linia întâi, carne de tun. Cătălin Predoiu se foloseşte de trei-patru lideri sindicali, uşor de manipulat, cărora le-a promis că vor ajunge deputaţi sau senatori. M-am convins de interesul lui Predoiu vizavi de ceea ce se întâmplă în judeţul premierului Ponta, după ce l-am auzit că a declarat într-o emisiune la un post central de televiziune că CEO este o companie a statului nerestructurată. Toate greutățile pe care le are CEO sunt datorită guvernului din care a făcut parte”, a declarat managerul Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel.

Partidele politice au căutat întotdeauna să își plaseze oamenii în sindicate și conducerea companiilor de stat, pentru ai manipula pe angajați. Acest caz ne prezintă situația de facto în toată splendoarea sa. Situația tragică a minerilor și energeticienilor din zona Văii Jiului ne arată cât de mizeră poate fi clasa politică din România.   

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*