Ultimele Știri

Dispar discipline din planul de învăţământ. Vezi care sunt noile materii de gimnaziu!

curaj Adrian Curaj

Adrian Curaj, ministrul Educaţiei, a lansat în dezbatere publică trei variante de panouri – cadru pentru gimnaziu. Viziunea ministrului a fost aspru criticată, iar reforma în sistem văzută prin ochii săi a scos din schemă discipline consacrate şi a redus numărul de ore de studiu la meterii importante.

 Potrivit propunerilor elaborate de ministerul Educaţiei, citate de presa centrală, programa pentru gimnaziu 2016-1017 ar putea avea următoarele modificări:

 1. Limba şi Literatura Română – pierde o oră la clasa a V-a, adică elevii vor avea patru ore în loc de cinci;
 2. Dispare ora de Latină, care se studiază la clasa a VIII-a;
 3. Apar noi materii care înlocuiesc Educaţia Civică. Astfel, la clasa a V-a, elevii vor studia Educaţie pentru Drepturile Copilului, la clasa a VI-a vor studia Educaţie Interculturală, la clasa a VII-a vor studia Educaţie Democratică, iar în clasa a VIII-a – Educaţie Economică;
 4. Biologia pierde o oră pe săptămâna într-una dintre variantele de plan cadru la clasa a V-a şi la clasa a VIII-a.
 5. De asemenea, Geografia şi Istoria pierd o oră pe săptămână la clasele a V-a, a VI-a şi a VII-a.
 6. Orele de Sport sunt şi ele vizate. În prezent, elevii de clasele V-VII pot face 2-3 ore de Educaţie Fizică şi două ore în clasa a VIII-a, iar în variantele de plan cadru, sportul pierde o oră pe săptămână fie la toate clasele, sau doar la o parte din ele.

Comentarii prin Facebook

6 Comentarii on Dispar discipline din planul de învăţământ. Vezi care sunt noile materii de gimnaziu!

 1. Cred că problema nu este numai la numărul de ore alocat ariilor curriculare/disciplinelor!Consider că studiul planului cadru ar trebui să aibă la bază programa școlară, singura care ar putea reașeza învățământul românesc pe coordonatele europene! După cum arată programele actuale la ciclul primar (cuprinzând, desigur, și clasa pregătitoare), extinderea lor (concentrică), în gimnaziu, și mai departe, ar trebui să rețină copiii la școală ziua întreagă 🙂 (cel puțin 8 ore!) 😉

 2. Nu trebuie să dispară ora de română, în schimb latina, da. In locul latinei, o oră tot de română pentru pregătire în vederea examenului. Părerea mea.

 3. Domnilor, da de ce nu o lasa asa?? Nu strica o ora in plus nici de istorie, nici de geografie…Domnule Curaj, daca ai curaj sa faci asa ceva, esti cel mai mare cretin din istorie. La fel latina, un student la istorie se loveste din plin de aceasta materie, o zic din proprie experienta, ai paleografie latina, istoriografie latina, e limba antichitatii…esti tampit si nu ai nici o treaba cu invatamantul. Trebuie sa iesim in strada ca nu se mai poate…

 4. Important e ca orele să se facă.Copilul meu îmi povestește cum profa de romana,vine la jumatea orei de 3 ani și nu face mai nimic la clasă.Teme nu le dă la elevi si care le da nu le verifică niciodată.apoi in aceste condiții pot fi și 7 ore în programă ,dacă profesorul nu are chef să le facă sau are 2 viteze incet si f.incet tot degeaba sunt orele in orar.Sunt probleme mari la Limba romana-nu se prea omoara profesorii,sunt note mici la examene -totul se rezumă la meditațiile din particular.

 5. Domnule nastea , nu neg faptul ca sunt oameni si oameni ! Da , e posibil ca profesoara sa nu-si faca treaba in mod corect ! Aveti posibilitatea sa o reclamati si dansa va suporta repercusiunile !

 6. La biologie oricum aceste ore in multe scoli nici nu existau pentru ca erau trecute 1 sau 2 ore la clasa a V-a si A VIII-a , insa nu se faceau asa ca …nimic nou.

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*