Ultimele Știri

Discuţii între FMI şi Guvern

Reprezentanţii FMI şi o parte din membrii Cabinetului Ponta discută astăzi la Ministerul Finanţelor. Pe agenda întâlnirii se afla privatizarea companiilor de stat, reducerile de taxe din noul Cod Fiscal şi situaţia dificilă a companiilor din energie.

Primul care a ieşit de la întâlnire a fost Ioan Rus, ministrul Transporturilor. El a spus că nu există probleme în domeniul pe care îl coordonează şi că termenele concrete vor fi fixate cu oficialii FMI la vizita de luna viitoare.

„Ministerul Transporturilor nu are probleme, decât rezonabile, să spunem, n-am finalizat procesul de privatizare al CFR Marfă, suntem într-o nouă procedură, avem alte angajamente vizavi de arierate, creanţe, cum le rezolvăm, dar lucrurile sunt până în acest moment pozitive. Am discutat şi despre privatizări, am stabilit şi nişte termene mai largi, dar urmează ca aceste lucruri să le fixăm la finalul lunii iunie”, a declarat Ioan Rus.

O misiune tehnică a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale este prezentă la Bucureşti, până pe 26 mai, pentru discuţii tehnice privind reformele fiscale prevăzute în Codul Fiscal, inclusiv reducerea TVA, precum şi planul de măsuri de reformă în economie, angajamente prevăzute în programul cu instituţiile financiare internaţionale.

La misiunile anterioare ale FMI în România, cele două părţi nu au căzut de acord asupra liberalizării preţurilor pe piaţa gazelor şi asupra problemelor de la complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara.

Al treilea acord încheiat cu instituţiile financiare internaţionale în 2013, de tip stand-by, în valoare de 4 miliarde euro, expiră pe 27 septembrie, cu posibilitatea ca România să nu încheie toate reformele la care s-a angajat.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*