Ultimele Știri

Discursul de rămas-bun al lui Barack Obama FOTO

Președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama a susținut, marți seara, la Chicago, discursul de rămas-bun la finalul a opt ani de mandat, perioadă în care i-a inspirat pe americani să îmbrățișeze schimbarea politică, anunță CNN.

 „În această seară e rândul meu să adresez mulțumiri”, a spus Obama într-un mesaj adresat atât celor care au fost pe aceeași lungime de undă cu el, cât și celor care i-au criticat politicile.

„În fiecare zi am învățat de la voi. Am devenit un președinte mai bun și un om mai bun datorită vouă”, a afirmat președintele în exercițiu, subliniind că, în continuare, crede în puterea oamenilor obișnuiți de a provoca schimbări.

Președintele a făcut o trecere în revistă a unora dintre principalele realizări din cele două mandate ale sale. S-a referit la îmbunătățirea climatului economic, la scăderea șomajului, dar și la legalizarea mariajelor homosexuale, refacerea relațiilor diplomatice cu Cuba, acordul nuclear cu Iranul, realizări care, a spus el, nu păreau posibile în 2009, la începutul mandatului său.

Succesorul său, Donald Trump, care va prelua mandatul prezidențial la data de 20 ianuarie, și intenționează revocarea a multora dintre politicile administrației Obama.

„E datoria noastră să ne asigurăm că ne ridicăm la înălțimea numeroaselor provocări cu care încă ne confruntăm”, le-a spus Barack Obama miilor de susținători.

În legătură cu schimbările pe care dorește să le aducă Donald Trump asupra sistemului, Barack Obama a declarat:

 „Dacă pune la punct un proiect despre care poate demonstra că e superior îmbunătățirilor făcute de noi sistemului de sănătate publică, un proiect de care pot beneficia mai mulți oameni și care presupune costuri mai mici, îl voi susține public”.

Detaliind provocările cu care se confruntă America, Obama s-a referit la diviziunile rasiale, economice și politice, pe care le-a descris drept amenințări la adresa democrației.

„Inimile noastre trebuie să se schimbe. Nu înțelegi cu adevărat o persoană până nu privești lucrurile din perspectiva sa, până nu te pui în pielea sa”,a spus primul președinte afro-american al SUA, făcând trimitere la personajul Atticus Finch din romanul „Să ucizi o pasăre cântătoare”.

Obama a lansat și un avertisment privind polarizarea politică, în contextul în care tot mai mulți americani se izolează alături de cei care le împărtășesc opiniile politice și exclud din start orice informație care nu le confirmă părerile deja formate.

„A fost o onoare să fiu în serviciul vostru. Nu mă voi opri aici. Voi continua. Voi rămâne alături de voi, în calitate de cetățean, tot restul vieții mele. Acum însă, fie că sunteți tineri, fie că aveți sufletele tinere,vă mai cer un lucru, în calitate de președinte al vostru — același lucru pe care vi l-am cerut când v-am rugat să aveți încredere în mine, acum opt ani. Vă cer să credeți. Nu în capacitatea mea de a aduce schimbarea, ci în a voastră. (…) Da, putem. Da, am reușit. Da, putem” a spus Barack Obama.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*