Ultimele Știri

Dinel Staicu, condamnat la nouă ani de închisoare în dosarul fraudării Transgaz Mediaş

Dinel Staicu

Fostul preşedinte al Societăţii de Investiţii Financiare Oltenia, Dinel Staicu, a fost condamnat la nouă ani de închisoare de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul deschis de procurorii anticorupţie pentru fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaş cu peste 11 milioane de euro.

Decizia luată miercuri de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti este definitivă.

În primă instanţă, Dinel Staicu, primise o pedeapsă de 11 ani de închisoare, în urma unei sentinţe a Judecătoriei Sectorului 2, din decembrie 2013.

Staicu a primit această pedeapsă pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Instanţa a mai dispus şi interdicţia ca Staicu să fie ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, să ocupe o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat sau una de conducere a unei persoane juridice pe o perioadă de cinci ani.

În acelaşi dosar au mai fost condamnaţi alţi şapte oameni:

  • Fostul director general al SNTGN Transgaz SA Mediaş, Aurel Gabriel Coconea – 7 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată
  • Fostul director general al SC BDJ SA Craiova, Carmen Ioana Popescu – 5 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii continuate de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată
  • Fostul director economic al SC BDJ SA Craiova, Vlad Rebegea- 4 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi pentru asociere pentru săvârşirea de infracţiuni
  • Fostul director general al SC Sironex SA Craiova, Cornel Volintiru – 5 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată
  • Fostul director general adjunct al SC Asigurarea Naţională Română SA, Vasile Banciu – 4 ani de închisoare pentru aceeaşi infracţiune
  • Iulian Siclitaru –4 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată
  • Tudorică Siclitaru – 4 ani de închisoare.

Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au mai dispus ca toţi inculpaţii din dosar să achite Transgaz SA peste 24 de milioane de lei, reprezentând daune materiale.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au stabilit că, în perioada august 2000 – iulie 2001, Aurel Coconea ar fi încheiat ilegal 14 convenţii de plăţi cu cinci societăţi cu capital integral de stat, prin care ar fi interpus în circuitul financiar dintre societăţile de stat transportatoare, distribuitoare şi respectiv beneficiare de gaze naturale, patru firme private controlate de Dinel Staicu. Cele patru firme sunt SC BDJ SA Craiova, SC Padogaz SA Bucureşti, SC Sironex SA Craiova şi SC Dumimpex SM SRL Bucureşti.

Convenţiile de plăţi ar fi fost încheiate cu încălcarea OUG 10/1997 şi a Normei Metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenţă ale contribuabililor persoane juridice în vederea diminuării blocajului financiar şi a pierderilor în economie, aprobată prin HG 685/1999.

Astfel, la solicitarea SNTGN Transgaz SA Mediaş, societăţile de stat consumatoare de gaze au achitat în conturile celor patru firme suma de 132,5 miliarde de lei vechi.

Anchetatorii au stabilit că cele patru firme controlate de Dinel Staicu – reprezentate de Cornel Volintiru, Vlad Rebega, Carmen Ioana Popescu, Tudorică şi Iulian Siclitaru – nu ar fi avut activitate comercială, nu ar fi avut relaţii comerciale cu societăţile implicate în încheierea actelor de compensare şi nici nu ar fi prezentat credibilitate financiară.

Sumele de bani astfel încasate ar fi fost direcţionate către firmele din grupul controlat de omul de afaceri craiovean Dinel Staicu şi ar fi ajuns în conturile personale ale acuzaţilor sau în conturile altor societăţi în care aceştia ar fi fost implicaţi şi de unde ar fi fost retrase în numerar.

Pentru negocierea şi încheierea convenţiilor de plăţi, Dinel Staicu ar fi beneficiat şi de sprijinul lui Adrian Bogza, care ar fi primit suma de nouă miliarde de lei vechi, achitată în contul SC Delta Telecom SA, cu titlu de comision de intermediere, potrivit DNA.

În acest moment, Dinel Staicu se află la Penitenciarul Rahova, unde ispăşeşte din 2011 o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*