Din respect pentru mediu, un ziarist britanic face un singur duș pe săptămână

  • Adrian Marinescu
  • 11 martie 2016
  • Mediu
duș

Pentru a evita să polueze, să consume electricitate și să își strice pielea, ziaristul britanic specializat în probleme de mediu Donnachadh McCarthy face un singur duș pe săptămână. El își amintește că și atunci când era mic făcea baie săptămânal, ceea ce îi făcea uneori pe cei din jurul lui să strâmbe din nas din cauza mirosului perceput. 

Adult fiind, a luat acest obicei făcând un calcul simplu: un duș de 10 minute înseamnă 60 de litri de apă și chiar de trei ori mai mult dacă dușul este mai sofisticat (masaj etc.). La o baie, cantitatea de apă se ridică la 80 de litri. Astfel, o familie de patru persoane care face duș zilnic consumă într-un an circa 25.000 de litri de apă, ceea ce înseamnă în Anglia peste 500 de euro plătiți pentru electricitate. „Dușul sau baia zilnică sunt groaznice pentru mediu și pentru buzunar. Din acest motiv am revenit la obiceiul de a face un duș pe săptămână. Zilnic mă spăl în chiuvetă doar la axile și părțile intime”, spune McCarthy.

12279217_10207864761641079_5067015690399634609_nEl adaugă că prin dușuri se degajă 3,5 tone de CO2, în timp de, pentru a evita încălzirea climatică, o persoană ar trebui să emită doar o tonă de CO2 pe an.

Ultimul argument al ziaristului este că dușurile repetate strică pielea. „Evident că făceam duș zilnic conform unor norme pe care nu mi le impusese nimeni mai degrabă decât din motive reale de igienă. Trebuie într-adevăr să ne spălăm des pe mâini, motivele fiind evidente. Însă pielea noastră se curăță singură și numai axilele, picioarele sau părțile intime pot degaja un miros neplăcut”, afirmă McCarthy.

Mulți dermatologi afirmă de altfel că nu este deloc necesar un duș pe zi. Însă, cu cât dușurile sunt mai dese, cu atât nevoia de produse de igienă este mai mare, iar producătorii de astfel de articole nu au niciun interes să recomande un consum mai mic de apă.

În numeroase țări însă, mulți oameni nu se spală zilnic, așa încât ziaristul de la The Guardian nu este singur. Un alt avantaj deloc de neglijat pentru el, în condițiile în care a rărit atât de mult dușurile, este că a câștigat timp pentru alte activități 

loading...

One thought on “Din respect pentru mediu, un ziarist britanic face un singur duș pe săptămână

  1. Din respect pentru mediu, multi romani fac un singur duș pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *