Ultimele Știri

Cernobîl, din nou un pericol pentru Europa

Indendiu în apropiere de Cernobîl

La 29 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl, pericolul contaminării radioactive încă mai este prezent, după ce un incendiu de vegetație a izbucnit și s-a extins în apropierea sarcofagului.

Deși autoritățile de la Kiev au anunțat că aria de extindere a incendiilor a fost redusă în zona fostei centrale nucleare, iar ministrul Mediului de la București susține că norul radioactiv nu va ajunge în ţara noastră, totuși, atenția trebuie menținută asupra efectelor celui mai mare dezastru nuclear mondial.

La nici trei decenii după explozia unui reactor nuclear al centralei de la Cernobîl, experții au sesizat că sarcofagul improvizat poate emite scurgeri de noi radiatii prin fisurile care se formează. Astfel, s-a luat decizia ca un nou sarcofag va fi construit până la sfârşitul lui 2017.

Din banii necesari pentru securizarea reactorului avariat, 530 de milioane de euro vor fi alocate de țările din cadrul G7 și ale Uniunii Euroepene, iar dacă până acum Fondul de protecție și construcție pentru Cernobîl se confrunta cu un decalaj de finanțare de 615 milioane €, acum acesta a fost redus la 85 milioane € de către comunitatea internațională.

Între timp, în Ucraina, peste 200 de pompieri, zeci de maşini de intervenţie şi avioane utilitare au fost trimise să lupte cu incendiul  care a mistuit 400 de hectare de pădure. Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență a asigurat în această dimineață că focul nu a ajuns în zona centralei nucleare de la Cernobîl și că la această există doar câteva focare mici de incendiu.

Amintim, pe 28 aprilie, pe teritoriul pădurilor din Cernobîl a izbucnit un incendiu. În prima zi, situația era agravată de rafalele de vânt care suflau în direcția centralei nucleare. Autoritățile cerceatează acum cauzele incendiului, fiindcă există suspiciuni că acesta ar fi fost provocat intenționat.

Peste 200.000 de oameni au murit după dezastrul nuclear izbucnit pe 26 aprilie 1986.

GALERIE FOTO:

Incendiu la Cernobîl

Incendiu la Cernobîl

Incendiu la Cernobîl

Incendiu la Cernobîl

Incendiu la Cernobîl

Incendiu la Cernobîl

Incendiu la Cernobîl

Incendiu la Cernobîl

Incendiu la Cernobîl

Incendiu la Cernobîl

Incendiu la Cernobîl

 

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*