Ultimele Știri

Din ce în ce mai mulți elevi părăsesc timpuriu școala. Cum va acționa Guvernul

abandon scolar

Din  ce în ce mai mulți elevi aleg să părăsească studiile, procentul acestora fiind, în prezent, de 18,5%, conform datelor prezentate în Strategia Națională pentru Învățământul Terțiar 2015 – 2020, adoptată recent de Guvern. Guvernul dorește reducerea procentului până la 10%.

Ținta stabilită pentru anul 2020 este ca doar 11,3% dintre elevi să mai părăsească timpuriu școala. Conform datelor prezentate în Strategia Națională pentru Învățământul Terțiar, cele mai multe cazuri se înregistrează în mediul rural, aici rata de abandon fiind de 1,5 ori mai mare decât în cazul școlilor din mediul urban.

„Părăsirea timpurie a școlii este un fenomen cu precădere întâlnit în mediul rural din România: rata de abandon a fost de aproximativ 1,5 ori mai mare în unitățile de învățământ secundar din mediul rural, decât în cele din mediul urban. Pe măsură ce tinerii avansează în sistemul de învățământ, subreprezentarea celor din mediul rural se amplifică, având cea mai mare valoare în învățământul superior”, se arată în document.

De asemenea, se dicută despre necesitatea unei reforme în educație, care să abordeze calitatea, eficiența, echitatea și relevanța datorită că până în anul 2025, se estimează scăderea cu 40% a numărului de elevi, față de anul 2005.

„În cazul în care estimările actuale se dovedesc corecte, numărul elevilor va scădea cu 40% în 2025 (față de 2005), determinând necesitatea unor reforme pentru educație care să abordeze calitatea, eficiența, echitatea și relevanța. Populația activă și numărul de studenți în scădere au implicații, imediate și pe termen lung, asupra capitalului uman din România și agendei macroeconomice pentru promovarea ocupării forței de muncă și a creșterii economice. Capitalul uman este esențial pentru toate sectoarele de activitate, îndeosebi pentru sectoarele servicii și agricultură, care utilizează cea mai mare parte a forței de muncă”, se explică în strategie, conform Agerpres.

Documentul prevede și creșterea ponderii persoanelor cu vârsta cuprinsă între 30 și 34 de ani care au finalizate studii terțiare, de la 23,8% în trimestrul IV, 2014 la 26,7% în 2020. Potrivit strategiei, procentul celor cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani care trebuie să participe la învățarea pe tot parcursul vieții trebuie să se mărească de aproximativ șase ori, de la 1,8% în 2013 la 10% în 2020.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*