Ultimele Știri

Din cauza corupției, Banca Mondială a blocat asistența financiară pentru Moldova

Miliard furat Republica Moldova

Banca Mondială a blocat 45 de milioane de dolari, destinate pentru suportul bugetar din acest an, din cauza jafurilor din sistemul bancar din Republica Moldova.

Prn vocea reprezentantului din Moldova, Alex Kremer, Bănca Mondială a anunțat că stopează ajutorul financiar care urma să ajungă în bugetul de la Chișinău, de 45 de milioane de dolari.

Anunţul acesteia vine după ce şi Misiunea Fondului Monetar Internaţional, care urma să ajungă în această săptămână la Chişinău, şi-a amânat vizita în Republica Moldova.

„Ar fi ilogic şi iresponsabil ca Banca Mondială să transfere în buget banii acţionarilor săi prin „uşa din faţă”, în timp ce există riscuri ca sume şi mai mari de bani publici să fie pierdute prin „uşa din spate”, din cauza fraudelor şi corupţiei din sectorul bancar. Aceasta a fost poziţia Băncii Mondiale din momentul apariţiei problemelor în sectorul bancar la începutul anului 2014”, a declarat Alex Kremer.

Potrivit oficialului, Banca Mondială poate oferi sprijin unei ţări doar atunci când bugetul naţional al ţării este sustenabil şi reflectă deciziile în materie de politici.

„Guvernul va trebui să emită obligaţiuni de stat pentru a proteja deponenţii de frauda din sectorul bancar, iar bugetul ţării pentru 2015 nu include în prezent costul dobânzii aferente acestor obligaţiuni. Prin urmare, bugetul naţional nu este pregătit să beneficieze de suport bugetar din partea Băncii Mondiale”, susține Kremer.

În aceste condiții, Banca Mondială recomandă autorităţilor ca cele trei bănci prin care s-au făcut tranzacțiile ilegale în valoare de un miliard de dolari și care se află în prezent sub administrare specială – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank – să fie lichidate.

„În fiecare săptămână aud relatări noi despre modul în care corupţia şi birocraţia creează obstacole în crearea unor noi locuri de muncă pentru cetăţenii Moldovei. În această săptămână aceste relatări au vizat o fabrică de confecţii textile care nu a reuşit să obţină permisiunea de a deschide o creşă pentru copiii croitoreselor, şi o companie care a trebuit să aştepte literalmente ani de zile pentru a importa prin vamă echipament necesar. Moldovenii merită locuri de muncă bune şi le vor obţine doar dacă sectorul privat se va dezvolta”, susține Alex Kremer.

Experţii economici au prognozat că în lipsa unei finanţări străine, Republica Moldova riscă să intre în incapacitate de plată şi să nu poată plăti pensiile şi salariile pentru bugetari.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*