Ultimele Știri

Diferențele dintre învățământul de stat și cel privat. Principalele probleme ale școlilor românești

Investiția în educație este cea mai importantă resursă în dezvoltarea unei țări, iar Guvernul ar trebui să aloce mai mulți bani către învățământul de stat, declară Robert Brindley, directorul Școlii Americane Internaționale din București.

În cei doi ani, de când este director al Școlii Americane, Robert Brindley a obervat că problema principală a învățământului românesc este legată de subfinanțarea sistemului.

”Am fost în câteva școli publice din România. Ca în orice sistem, profesorii sunt dedicați, sunt minunați, dar investițiile nu sunt la nivelul la care ar trebui să fie. Și costă o mulțime de bani să educi copiii în zilele noastre. Eu aș sugera Guvernului să aloce mai mulți bani, pentru că dacă te uiți la țările performante, acolo guvernele aloca mulți bani educației. Dacă guvernele nu fac acest lucru, atunci este dificil. Aș sugera guvernului să dea mai mulți bani”, a explicat Robert Brindley.

Directorul declară că spre deosebire de școlile românești, în școlile străine, investițiile în campusuri sau în trainingurile profesorilor nu sunt ocazionale, ci sunt literă de lege.

”Chiar dacă este un campus relativ nou (Școala Americană Internațională are sediul în pipera din 2001, înainte funcționțnd în mai multe clădiri în centrul Bucureștiului – n.r.), pentru că educația se schimbă, investim constant. Nu vrem să facem profit, iar toți banii pe care îi facem în plus îi reinvestim. Fie în profesori, pentru că ei sunt sursa primară a ceea ce facem noi aici, fie în clădirea în sine. În fiecare an, ne uităm la o parte din școală și o renovăm. Anul acesta, am renovat biblioteca. Anul trecut am investit 1,3 milioane de euro. Pentru un teren de sport, am renovat și cantina. Am făcut o mulțime de proiecte mari, dar și mai mici. Am investit foarte mult anul acesta și în securitate pentru că lumea se schimbă și facem îmbunătățiri aici pentru că avem familii ale diplomaților aici și fiecare părinte consideră că securitatea este importantă”, a mai spus Brindley.

Acesta declară că anual sunt investiți între 500.000 de euro și 1 milion de euro.

Interesul este mare pentru că de multe ori trebuie să spunem nu. Este foarte greu să intri la nivel de gimnaziu, este mult mai ușor să vii mai devreme si să ajungi prin sistem. Dar pentru gimnaziu, în afară de copiii cu burse (Școala Americană acordă un total de 12 burse pentru românii care au o situație financiară precară, dar care au rezultate foarte bune la învățătură. În general, este vorba de copii care se pregătesc să intre la liceu pentru că astfel au timp să ajungă la un nivel destul de avansat de folosire a limbii engleze și pot da și ei Bacalaureatul internațional – n.r.) care ajung în școală, din păcate, răspunsul este nu. Pentru că balanța este foarte importantă, trebuie să menținem procentajele pentru a rămâne internaționali. Iar procentul de 30% este valabil și pentru celelalte naționalități”, a mai explicat directorul școlii.

Comentarii prin Facebook

Lasă un comentariu:

Adresa de email nu va fi făcută public.


*