DICTATURĂ: Cinci turci, arestați pentru că l-au insultat pe Erdogan

  • Adrian Marinescu
  • 14 aprilie 2016
  • Externe
erdogan

În total cinci persoane au fost trimise la închisoare în Turcia pentru că l-au „insultat” pe preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Cei cinci bărbaţi, originari din provincia Şanliurfa (sud), sunt acuzaţi că l-au înjurat pe şeful statului turc pe reţelele sociale, a precizat Dogan. O altă persoană a fost arestată şi ulterior eliberată, potrivit agenţiei amintite. Procesele pentru insultă la adresa lui Recep Tayyip Erdogan s-au înmulţit după alegerea să la conducerea statului în august 2014, semn al unei derive autoritare, potrivit adversarilor săi.

Procurorii turci au deschis deja 2.000 de cazuri contra unor artişti, jurnalişti ori simpli cetăţeni. Sancţiunile pronunţate pentru acest delict se limitează în cele mai multe cazuri la pedepse cu închisoarea cu suspendare, însă o femeie a fost condamnată pe 20 ianuarie la 11 luni de închisoare cu executare pentru un gest obscen la adresa lui Erdogan în cursul unei manifestaţii din martie 2014.

În Germania, două materiale satirice vizându-l pe Erdogan au tensionat în ultimele zile relaţiile dintre Berlin şi Ankara, care a cerut începerea urmăririi penale împotriva comediantului Jan Böhmermann după ce acesta l-a prezentat pe şeful statului turc ca pedofil şi zoofil.

Guvernul german trebuie să anunţe în următoarele zile dacă autorizează urmărirea penală a comediantului pentru „insulte” la adresa reprezentantului unui stat străin, o crimă pasibilă cu o pedeapsa de trei ani de închisoare.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *